Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pomor pčela
  • 21.04.2022. 13:50

Vučković: Država će pomoći pčelarima zbog pomora pčela

Poljoprivredna inspekcija provjerava je li došlo do trovanja uslijed nezakonitog i nepropisnog korištenja zaštitnih sredstava, kazala je ministrica.

Foto: Depositphotos/PetroP
  • 1.190
  • 218
  • 0

"Država će financijski pomoći pčelarima suočenima s pomorom pčelinjih zajednica u Međimurju", rekla je u četvrtak nakon sjednice Vlade ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Kao i u kolovozu 2020. godine kada se dogodio pomor, i u slučaju aktualnog država će pomoći, rekla je i podsjetila da je tada država donijela program potpora kojim je donirala četrdesetak pčelara s 1.300 pčelinjih zajednica, uz ukupnu vrijednost potpore od jednog milijuna kuna.

"Naravno da ćemo činiti isto i za ovaj slučaj", rekla je i izvijestila da se čekaju nalazi veterinarske inspekcije o mogućoj zaraznoj bolesti koja je možda pokosila pčele te nalaz poljoprivredne inspekcije o mogućoj uporabi kemijskih zaštitnih sredstava za bilje koja bi bila fatalna za pčele.

"Poljoprivredna inspekcija provjerava je li došlo do trovanja uslijed nezakonitog i nepropisnog korištenja zaštitnih sredstava", kazala je ministrica. 

Dodala je i kako se radi na nadogradnji informacijskog sustava kako bi se mogla potpuno informatički povezati kupnja pojedinog zaštitnog sredstva s osobom koja ga je kupila.

Pčelar iz Preloga pretrpio štetu od 200 tisuća kuna

Na području Preloga u Međimurskoj županiji dogodio se novi pomor pčela, a otrovano je oko 17,5 milijuna jedinki. Prema trenutno prikupljenim podacima, stradale su pčele u oko 350 košnica.

Predsjednik međimurske Udruge pčelara 'Agacija' Željko Trupković smatra da je uzrok tome uporaba pesticida i insekticida. Za Hinu je rekao kako smatra da uzrok nisu bolesti pčela.

Smatra da tako veliku štetu nisu napravili samo voćari uporabom insekticida, nego daleko većim dijelom poljoprivrednici neadekvatnom i nepravilnom uporabom pesticida kod tretiranja uljane repice.

Novi pomor pčela u Hrvatskoj - uginulo ih na milijune?

"Pitanje je ide li netko u tom slučaju, pošto nema odgovarajući pesticid, za nečim ilegalnim. Može se i to dogoditi, nadam se da će analize to utvrditi jer su navodno uzroci uzeti", rekao je predsjednik međimurskih pčelara.

Među pčelarima koji su pretrpjeli veliku štetu je Ervin Grabant iz Preloga, koji ima 51 košnicu, a u njima pčele još uvijek ugibaju.

Prema njegovim riječima, jedno pčelinje društvo košta 100 eura, košnica dodatnih 50 eura, a ako je dobra paša, dobije se 40-50 kilograma meda po košnici. Kada se sve zbroji, ukupna bi šteta mogla biti veća od 200 tisuća kuna.

"Valjda će ljudi shvatiti da, ako nestane pčela, u roku od tri godine nema života na Zemlji, a ovdje nisu stradale samo pčele, nego su stradali i kukci koji oprašuju", upozorava Grabant.


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske djelatnosti te su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mjesta obitavanja pčela su veliki... Više [+]

Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

Pomor pčela Naknada štete Marija Vučković Pčelarstvo

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kad imaš berač koji bere red po red, imaš i muža koji cijelu jesen nije doma
🤷‍♀️