• Med i čaj
  • 30.11.2021. 13:30

Vrijeme je za med u čaju - preporučuju se laganije vrste poput bagremovog ili lipovog

Odgovarajući med s čajem možete usporediti sa sljubljivanjem vina s hranom. Ako ste zaljubljenik u ovaj napitak, znate da je igranje okusima meda i čaja gotovo pa neograničeno.

Foto: Depositphotos/r Syda_Productions
  • 196
  • 45
  • 0

U doba sezone gripe ni cijepljenje vam ne garantira imunitet da se nećete zaraziti. Eventualno kao i kod Covid-19 može vam ublažiti simptome i olakšati da istu prebolite. Kod zaraze gripom vaše se tijelo bori s infekcijom, apetit vam slabi, a potrebno je unositi i puno tekućine kako bi se sve funkcije u tijelu mogle ispravno izvršavati.

Pijenje puno čaja rezultira time da ne dehidrirate pa organizam i dodatno oslabi te kako biste se prije oporavili. Sve to pojačava se ako umjesto nezdravog konzumnog šećera kao zaslađivač koristimo med. Koju vrstu potpuno je nebitno i to ovisi samo o vašem nepcu. Preporuča se čaj sladiti “laganijim” vrstama poput bagremovog ili lipovog meda i slično.

Med u čaju daje vam dodatnu snagu, dodavanjem žlice ili dvije u šalicu vašeg tek skuhanog napitka ne samo da će mu dati posebnu ukusniju aromu nego će biti i zdraviji. Med sadrži brojna antivirusna i antibakterijska svojstva koja samo pomažu vašem ozdravljenju.

Dodajte ga nakon što se čaj malo ohladi kako bi se zadržala njegova prirodna antibakterijska i antivirusna svojstva. Ako je voda prevruća, može kao takva uništiti fitokemikalije koje tražite i čak promijeniti sam okus meda, čineći ga blago gorkastim.

Odgovarajući med s čajem možete usporediti sa sljubljivanjem vina s hranom. Ako ste zaljubljenik u ovaj napitak, znate da je igranje okusima meda i čaja gotovo pa neograničeno.

U Hrvatskoj ima mnogo vrsta meda i sve su izuzetno cijenjene u svijetu, a vrsta cvijeta koji pčele posjećuju utječe na boju i okus svake vrste.

Mnogi ljubitelji noću posežu za čajem od kamilice, jer je poznat kao takav po svojim umirujućim i umirujućim učincima. Budući da je blag, posežemo za blagim medom poput bagrema ili djeteline kako bismo izbjegli da med prevlada okusom kamilici.

Inače, legenda kaže da je kineski car, Shen Nung, pio šalicu prokuhane vode u svom vrtu još 2737. godine prije Krista i malo lišća je palo u lonac. Kada je okusio piće, otkrio je da je to veliko poboljšanje u okusu u odnosu na običnu kipuću vodu koju je pio do tada. 

Čaj je ujedno drugo najzastupljenije piće na svijetu, nakon kave. 


Tagovi

Čaj Med Sljubljivanje čaja i meda


Autor

Antun Karlović

Više [+]

Pčelar praktičar, osnivač i urednik portala pcelarstvo.hr, koji svakodnevno svojim poznanicima uporno dosađuje neprestano pričajući o pčelama i njihovoj korisnosti za okoliš.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

SLAVONCI ZAUSTAVILI BURU - Kad je počela vraćati dicu iz petog u prvi razred i lomiti stoljetnu divlju krušku babe Boje stigli su naši Slavonci i zaustavili orkanske udare. Bez problema, jer pogledajte Rukija, mog kolegu po peru i čelnike O... Više [+]