Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vinogradarstvo Cobenzl
  • 17.09.2016. 16:30

Vrhunskim vinima dodali i med zlatne kvalitete

Bečko vinogradarsko dobro Cobenzl prije dvije godine se odlučilo na nabavku pčela, rezultat je med zlatne kvalitete!

Foto: weingutcobenzl.at
  • 1.579
  • 78
  • 0

U sklopu bečke gradske uprave već preko 100 godina posluje i gradsko vinogradarsko dobro Cobenzl koje je poznato po svojim vrhunskim vinima, posebice bijelima. No uprava se dobra prije dvije godine odlučila i na nabavku pčela, čija se populacija u svijetu zbog štetnog utjecaja pesticida sve više smanjuje.

Rezultat ovogodišnje slatke berbe, navodi Eurocomm, med je čiji su okus odredili pretežito cvjetovi lipe te kojem je Austrijski pčelarski centar dodijelio najvišu oznaku kvalitete, onu zlatnu.

Pčelarstvo se na gospodarstvu Cobenzl provodi po strogim biološkim smjernicama koje se ne odnose samo na dobivanje meda nego i na uzgoj pčela, njihovo hranjenje, prirodne materijale od koji su sagrađene košnice te pažljiv odabir mjesta ispaše.

No to nisu jedine dobre vijesti za Cobenzl. Naime dok se čeka ovogodišnja berba grožđa razlog za slavlje donosi i Pinot Noir Bellevue Reserve iz 2012. To je prvo bečko crno vino u povijesti vinarstva u Austriji koje je na najznačajnijem austrijskom vinskom natjecanju odabrano kao najbolje. Osvojilo je žiri svojom jakom, ali ujedno i elegantnom strukturom te bukeom po šumskom voću, kestenu i arancinima.

Foto: weingutcobenzl.at


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]