Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Umjetna oplodnja
  • 06.10.2015. 12:15

Umjetno osjemenjivanje pčelinjih matica

Umjetna oplodnja poznata je po tome da se matica oplođuje instrumentalnom oplodnjom i koja kao praksa vrlo polako dobiva na popularnosti, čak i kod specijaliziranih komercijalnih uzgajivača matica.

  • 1.191
  • 26
  • 0

Umjetna oplodnja poznata je po tome da se matica oplođuje instrumentalnom oplodnjom i koja kao praksa vrlo polako dobiva na popularnosti, čak i kod specijaliziranih komercijalnih uzgajivača matica.

Kako su u svijetu pčelari većinom u pravilu hobisti i vikend pčelari, kupnja i držanje takvih matica izaziva pravi mali izvanzemaljski misterij. Ta praksa još nije u potpunosti zaživjela ni na sjevernoameričkom kontinentu, naprotiv, u nekim drugim dijelovima kugle zemaljske je daleko više napredovala.

Moguće će umjetno osjemenjivanje više dobiti na popularnosti kada pčelari bolje shvate tehniku umjetnog osjemenjivanja matica i kada budu u mogućnosti to isprobavati kroz praksu na terenu. Sve do tada tehnologija umjetnog osjemenjivanja matica u njihovim će mislima biti kao dio pčelarskog filma snimanog u studijima, baš kao i znanstveno-fantastični filmovi.

Povećanje proizvodnje meda i izrada matica u bojama

Umjetno se osjemenjivanje danas koristi više u trivijalne svrhe, poput primjerice povećanja proizvodnje meda ili za izradu matica raznih boja. Usprkos svemu, uključivši i određene doze pčelaske uobičajene distance pa i otpora prema svemu novom po pitanju je umjetnog osjemenjivanja u svijetu pčela napravljeno mnogo. Hoće li to doprinijeti ili ne spašavanju pčela od daljnjeg odumiranja kako neki smatraju, pokazat će vrijeme.

U pčelarstvu i pčelarskoj djelatnosti, sve se novo i nepoznato vrlo teško prihvaća, čak i s određenim dozama podsmijeha, no umjetno se osjemenjivanje gleda očima u kojima se iščitava uz strah od nepoznatog, i određena doza skepticizma pomiješanog s divljenjem.

Na prste se jedne ruke mogu nabrojiti stvari u pčelarstvu koje su odmah prihvaćene bez takozvanih figa u džepu. Ljudi, prema nekim idejama mogu doći do boljih rješenja i od same prirode pa baš ljudi imaju pravo na manipulaciju drugim stvorenjima, a dakako sve u vlastitu korist. Istina je da je to korištenje vlastitih saznanja i dostignuća dovelo ljude na sam vrh lanca. Pčelari opet, barem oni koji vole klasiku, tvrde s druge strane da je normalno da se matica pari samo jednom u životu u zraku sa 10 do 20 trutova koji nakon toga umiru te da se taj proces u pčelarstvu ne smije zanemariti.

Ovaj video parenja pčela u zraku dio je dokumentarca "Više od meda".


Izvori

Pčelarstvo.hr


Tagovi

Umjetna oplodnja Pčelinja matica Umjetno osjemenjivanje Tehnika Proizvodnja meda Komercijalni uzgajivači Izrada matica Trutovi Više od meda

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kineski uvoz žitarica i uljarica ostat će na rekordnoj razini

Unatoč nedavnom nizu otkazivanja prethodno ugovorenih količina, kineski uvoz žitarica i uljarica ove će godine ostati visok. Kupnju potiču niže globalne cijene i manjkovi...

Više [+]