Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lokalni pčelari
  • 28.06.2022. 10:30
  • Varaždinska, Petrijanec

U znak podrške očuvanju pčelinjeg fonda - pčelarima podijeljene pogače

Općina Petrijanec osigurala je sredstva za poboljšanje uvjeta lokalnim pčelarima. Preko udruge Pčelarstvo online nabavila i osigurala pogače za prihranu

Foto: Antun Karlović
  • 1.550
  • 106
  • 0

Lokalnim je pčelarima kao znak podrške u očuvanju pčelinjeg fonda, načelnik Općine Petrijanec mag. ing. mech. Željko Posavec, podijelio pogače kojima će prihraniti ove vrijedne oprašivače tijekom bespašnog razdoblja.

"Svakodnevno svjedočimo klimatskim promjenama, a pčele su neophodne za naš ekosustav. Pružaju nam uz proizvode neprocjenjive i najjeftinije opsežne usluge oprašivanja kako divljih tako i kultiviranih biljaka te na taj način osiguravaju biološku raznolikost naših staništa na pojedinoj mikrolokaciji", izjavio je tijekom podjele pogača Posavec.

Pčelari su zaista nešto što lokalna zajednica treba cijeniti, baš kao i u slučaju Petrijanca. Ttreba biti svjestan da i oni, kao i pčele, provode svoje vrijeme pokušavajući svijet oko sebe učiniti zdravim i lijepim. Nije više neka "tajna" kako je populacija ovih životinjica u svijetu imala strmoglav pad. Uzorci toga su složeni, ali nisu ograničavajući samo na uporabu neonikotinoidnih pesticida.

Između ostalog leže i u gubitku prirodnih staništa, sve oskudnije i upitne paše no i kod stresne migracijsko-pčelarske prakse.

U planu podružnica udruge Pčelarstvo online

“Općina Petrijanec svjesna je da o njima ovisi i velik dio naše hrane koju jedemo, ali i hrane za životinje. Zbog toga je nužno raditi na očuvanju lokalnog pčelinjeg fonda koji je kao takav najjeftiniji i najbolji servis potpore svim ostalim poljoprivrednicima. Samo njihovo držanje je izazovno i našim pčelarima pružamo održivu potporu na ovaj način", istaknuo je Posavec.

Prigodnoj primopredaji su uz načelnika bili prisutni i predsjednik udruge Pčelarstvo online te članovi udruge Općine Petrijanec.

Općina Petrijanec cijeni lokalne pčelare

Kako je najavio inicijator ove akcije Franjo Jambrošić, u planu je u ovm mjestu i otvaranje samostalne produžnice udruge Pčelarstvo online koja bi svojim aktivnostima i edukacijjama pokušala dodatno približiti ovu granu poljoprivrede i njezine proizvode lokalnim poljoprivrednicama, vrtićkoj i školskoj djeci te umirovljenicima. "Sve skupa vas očekujemo 29.6.2022. godine kada slavimo Dan općine – blagdan sv. Petra i Pavla, na našem prigodnom štandu", poručio je. 

Za podršku lokalnim oprašivačima postoji šest načina. Prvi je da sadite biljke pogodne za oprašivanje i prestanete koristiti pesticide, što je jedan od najlakših. Također, sagradite mali "hotel" za oprašivače. Podržite lokalnog pčelara kupnjom njegovih proizvoda, volontirajte i podržite lokalnu udrugu.


Fotoprilog


Tagovi

Općina Petrijanec Franjo Jambrošić Željko Posavec Pčelari Podjela pogača


Autor

Antun Karlović

Više [+]

Pčelar praktičar, osnivač i urednik portala pcelarstvo.hr, koji svakodnevno svojim poznanicima uporno dosađuje neprestano pričajući o pčelama i njihovoj korisnosti za okoliš.