Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Očuvanje pčela
  • 16.04.2015. 16:30

U EU nestalo 13 milijuna košnica

U EU parlamentu je iskazana potreba nastavka zabrane uporabe neonikotionoida kao aktivne tvari u pesticidima, ali i zabrinutost oko utjecaja GMO-a na očuvanje pčela i bioraznolikosti.

  • 1.315
  • 226
  • 0

Na današnjoj sjednici Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta raspravljalo se o problemu smanjenja broja pčelinjih kolonija u Europi i na globalnoj razini. Predstavnici slovenskog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i hrane i predstavnici Saveza pčelara Slovenije predstavili su slovenski projekt očuvanja pčela i inicijativu za proglašenje Svjetskog dana pčela u Ujedinjenim narodima na dan 20. svibnja.

U raspravi koja je uslijedila, zastupnici Europskog parlamenta ukazali su na potrebu zaštite okoliša i prirode te na taj način i pčela, koje su jamac očuvanja bioraznolikosti i važna karika u prirodnom prehrambenom lancu. Iskazana je potreba nastavka zabrane uporabe neonikotionoida kao aktivne tvari u pesticidima, ali i zabrinutost oko utjecaja GMO-a na očuvanje pčela i bioraznolikosti.
U svom govoru Marijana Petir, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu i članica Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj, podržala je slovensku inicijativu za proglašenje Svjetskog dana pčela te ukazala na pozitivna kretanja u hrvatskom pčelarstvu koje karakterizira povećanje broja pčelara. Primjerice, u 2014. godini u registru ih je upisano 12 i pol tisuća.

Očuvanje stabilnosti kolonija prioritet!

"Posebno veseli što se posljednjih godina sve više mladih odlučuje za bavljenje pčelarstvom. O opstanku pčela ovisi i opstanak ljudi, jer su pčele važna karika prirodnog ciklusa proizvodnje hrane i promotori očuvanja bioraznolikosti, zbog svoje uloge oprašivanja koja je dodatno ugrožena i negativnim utjecajima monokultura", kazala je Petir.

Također je zahvalila svima koji su podržali njezinu inicijativu za proglašenje područja Alpe-Adria područjem slobodnim od GMO-a, jer je njen cilj očuvanje bioraznolikosti, tradicionalne proizvodnje hrane i turizma. Podršku toj inicijativi su dali svi slovenski zastupnici u Europskom parlamentu kao i kolege iz Mađarske, Italije, Austrije i Hrvatske, a Petir kaže kako se nada da će se u ovu inicijativu ugledati i druge države članice EU.

U nastavku rasprave predstavnici Francuskog centra za apiologiju i organizacije Beelife ukazali su na manjak od 13 milijuna košnica u EU te potrebu očuvanja stabilnosti unutar kolonija pčela, u prvome redu brigom za zdravlje matice kao središta tih kolonija. Predložene su i tri skupine mjera koje je nužno hitno provesti i to mjere za povećanje ukupnog broja pčela, mjere za regeneraciju pčelinjih kolonija te obrazovanje stručnih pčelara.


Tagovi

Odbor za poljoprivredu i ruralni razvoj EP Pčelinje kolonije Savez pčelara Slovenije Svjetski dan pčela Marijana Petir Slovenski zastupnici Mađarska Italija Austrija Hrvatska Područje Alpe-Adria Francuski centar za apiologiju Beelife Matice


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]