Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pčelarstvo u EU
  • 25.01.2017. 10:30

U EU manje pčelara, ali više košnica!

Zemlje članice EU prijavile su 15,7 miliona košnica što je 12% više u odnosu na prethodni period programa, od 2011. do 2013.

Foto: Pixabay/groundhog
  • 3.112
  • 319
  • 0

Povećava se broj košnica u Europskoj uniji. Pokazalo je to izvješće Europske komisije kojim se analizirala primjena nacionalnih pčelarskih programa koje se iz proračuna EU godišnje financira s 33 milijuna eura.

Analizirajući različite mjere potpora zemalja članica EU od 2013. do 2015. godine, izvješće je pokazalo kontinuiran rast broja košnica. Zemlje članice EU prijavile su 15,7 miliona košnica što je 12% više u odnosu na prethodni period programa, od 2011. do 2013.

Broj pčelara smanjen

Izvješće, također, daje i uvid u strukturu pčelarskog sektora. Naime, povećan je broj košnica u odnosu na pčelare čiji je broj smanjen za 4%. Mali pčelari su i dalje osnova pčelarstva u EU. Čak 96% posjeduje manje od 150 košnica. EU potpore za cilj imaju poboljšati opće uvjete proizvodnje te marketinga odnosno stavljanja meda na tržište. To uključuje i mjere poput poboljšanja zdravlja pčela i tehničku pomoć pčelarima.

Također, daje uvid u raspodjelu proračunskih sredstava u iznosu od 33 milijuna eura, među zemljama članicama. Najviše su dobile Španjolska (16%), Francuska (11%) i Rumunjska (10%). Mjere potpora svoj su razvoj doživjele u 2013., posebice u dijelu koji se odnosi na zdravlje pčela, kontrolu tržišta i kvalitetu meda.

Europska komisija prvi je put podnijela ovakvo izvješće. Sljedeće se očekuje za tri godine.

Izvor: https://ec.europa.eu/agriculture/newsroom/323_en, Foto: Pixabay/groundhog


Tagovi

Pčelari Košnice


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).