• Pčelarstvo u EU
  • 25.01.2017. 10:30

U EU manje pčelara, ali više košnica!

Zemlje članice EU prijavile su 15,7 miliona košnica što je 12% više u odnosu na prethodni period programa, od 2011. do 2013.

Foto: Pixabay/groundhog
  • 3.078
  • 319
  • 0

Povećava se broj košnica u Europskoj uniji. Pokazalo je to izvješće Europske komisije kojim se analizirala primjena nacionalnih pčelarskih programa koje se iz proračuna EU godišnje financira s 33 milijuna eura.

Analizirajući različite mjere potpora zemalja članica EU od 2013. do 2015. godine, izvješće je pokazalo kontinuiran rast broja košnica. Zemlje članice EU prijavile su 15,7 miliona košnica što je 12% više u odnosu na prethodni period programa, od 2011. do 2013.

Broj pčelara smanjen

Izvješće, također, daje i uvid u strukturu pčelarskog sektora. Naime, povećan je broj košnica u odnosu na pčelare čiji je broj smanjen za 4%. Mali pčelari su i dalje osnova pčelarstva u EU. Čak 96% posjeduje manje od 150 košnica. EU potpore za cilj imaju poboljšati opće uvjete proizvodnje te marketinga odnosno stavljanja meda na tržište. To uključuje i mjere poput poboljšanja zdravlja pčela i tehničku pomoć pčelarima.

Također, daje uvid u raspodjelu proračunskih sredstava u iznosu od 33 milijuna eura, među zemljama članicama. Najviše su dobile Španjolska (16%), Francuska (11%) i Rumunjska (10%). Mjere potpora svoj su razvoj doživjele u 2013., posebice u dijelu koji se odnosi na zdravlje pčela, kontrolu tržišta i kvalitetu meda.

Europska komisija prvi je put podnijela ovakvo izvješće. Sljedeće se očekuje za tri godine.

Izvor: https://ec.europa.eu/agriculture/newsroom/323_en, Foto: Pixabay/groundhog


Tagovi

Pčelari Košnice


Autorica

Željka Rački-Kristić

Željka Rački-Kristić

Željka je diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi