Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pčelarstvo
  • 08.07.2013.

Sve više pčelara u centru Praga

Pčelarstvo u gradu

Foto: RGBStock.com
  • 564
  • 27
  • 0

Sve je više košnica na praškim krovovima, dvorištima i balkonima, a pčelinje nastambe osvanule su i na krovu hotela Intercontinental kao i u jednom trgovačkom centru gdje posjetitelji mogu promatrati pčele u staklenim košnicama postavljenim ispod strehe.

Korist je očita - krilate trudbenice iz dviju košnica, mogu vlasniku po sezoni priskrbiti i do 120 kilograma meda.

Vlasnici praških pčelinjaka kažu da je njihov med boljeg okusa od seoskog. Objašnjavaju da urbane pčele skupljaju pelud s ukrasnog cvijeća iz parkova i vrtova, kakvog po selima uopće nema.

Suglasnost susjeda

Kako bi imali kućne pčelinjake, Pražani moraju ispuniti nekoliko uvjeta: za košnice na balkonima ili po dvorištima moraju pribaviti suglasnost susjeda; najmanje dva kilometra od kuće ili stana treba biti park ili vrt gdje pčele mogu odlaziti po pelud i, napokon, košnice se moraju registrirati pri Češkoj pčelarskoj zajednici i općinskim vijećima.

Iskustvo je pokazalo da ih je najbolje postaviti na krov, izvan dosega huligana i susjeda koji se žale na zujanje.

Pod krovovima starih kuća u Pragu često žive i divlje pčele koje ne priznaju nikakav autoritet i zbog svoje naravi su opasne za ljude. Borbu s njima Pražani su prepustili vatrogascima.

Foto: RGBStock.com


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske djelatnosti te su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mjesta obitavanja pčela su veliki... Više [+]

Izvori

hrt.hr


Tagovi

Pčelarstvo Pčele Kućni pčelinjaci Med Prag