Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Promocija pčelarstva
  • 15.10.2015. 09:30

Stvaraju bolju kranjsku pčelu

Zadarski pčelari podižu pčelarstvo s hobističkih grana na profesionalnu razinu proizvodnjom dodatnih pčelinjih proizvoda. Usavršavanje kranjske pčele samo je dio sveukupne vizije.

Foto: depositphotos.com, ChiccoDodiFC
  • 320
  • 44
  • 0

Zadarski pčelari okupljeni u Udrugu Dalmatinka preuzeli su 200.000 kuna vrijednu pčelarsku opremu financiranu sredstvima iz međunarodnog projekta Promocija pčelarstva - Bee Promoted. Preuzeto je 200 košnica i druga oprema s čime je napravljen veliki korak u istraživačkom radu na stvaranju produktivnije kranjske pčele medarice.

"Radi se o prvoj turi opreme koju ćemo koristiti na realizaciji projekta Bee Promoted. Tu se nalazi 200 košnica, 500 oplodnjaka koje će biti postavljene na dvije lokacije. Formira se oplodna stanica gdje ćemo proizvoditi matice. Procesom selekcije želimo stvoriti maticu koja će davati mirniju i produktivniju pčelu", rekao je tajnik Udruge Dalmatinka Jurić.

Pčelarstvo na profesionalnoj razini

Težnja je zaštititi kranjsku pčelu na razini EU, o ćemu će se u studenom u Zadru i Splitu razgovarati sa delegacijom slovenskih pčelara koje će predvoditi predsjednik Pčelarskog saveza Slovenije Boštjan Noč.

Zadarski pčelari podižu pčelarstvo s hobističkih grana na profesionalni razinu proizvodnjom dodatnih pčelinjih proizvoda. Proizvodnja matice kranjske pčele samo je dio sveukupne vizije. Težnja je zaštititi kranjsku pčelu na razini EU, o čemu će se u studenom u Zadru i Splitu razgovarati sa delegacijom slovenskih pčelara koje će predvoditi predsjednik Pčelarskog svaeza Slovenije Boštjan Noč.

Pčelari će biti educirani

Projekt Promocija pčelarstva - Bee Promoted rezultirat će boljom educiranosti pčelara, potaknuti prijelaz pčelarstva iz hobističke u gospodarsku granu te dovesti do bolje kontrole pčelinjih proizvoda, osobito meda koji se najčešće konzumira na tržištu krajnjih potrošača. Istaknuto je to na predstavljanju projekta u Centru za prehrambenu tehnologiju i biotehnologiju u Zadru. Riječ je o projektu koji se realizira u okviru IPA prekogranične suradnje Hrvatska-Bosna i Hercegovina. U njega su uključeni predstavnici s nacionalne, regionalne i lokalne razine, struka kroz Prehrambeno-biotehnički fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Centar za prehrambenu tehnologiju Zadar i praksa koju predstavljaju pčelari Udruga pčelara Dalmatinka iz Zadarske županije. Ukupna vrijednost projekta je 649,5 tisuća eura.

Foto: depositphotos.com, ChiccoDodiFC


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske djelatnosti te su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mjesta obitavanja pčela su veliki... Više [+]

Tagovi

Pčelarstvo Udruga Dalmatinka Kranjska pčela BeePromoted Boštjan Noć Educiranost IPA Promocija pčelarstva Košnice Pčelarski savez Oplodna stanica


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]