Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pčelarstvo
  • 17.04.2023. 09:00

Što nakon prve registracije pčelinjaka, moramo li se samozaposliti kao pčelari?

Pčelarstvo u Europskoj uniji spada u slobodna zanimanja, primarnu proizvodnju koja kao takvu uključuje i poljoprivrednu djelatnost.

Foto: Depositphotos/londondeposit
  • 3.199
  • 314
  • 0

Moramo li se odmah 'zaposliti' kad registriramo pčelinjak? Iako u principu svatko tko želi postati samozaposlen i namjerava ostvariti profit mora registrirati tvrtku, tu postoje neke iznimke od ovog pravila.

Recimo tzv. slobodna zanimanja koja u pravilu i nisu obrti, za čije je ostvarivanje potrebna fakultetska diploma. Slobodna je stoga neka samostalna djelatnost, koju karakterizira profesionalnost, obveza pružanja javne usluge, samokontrola te osobna odgovornost.

Općim poreznim zakonom propisana su izuzeća od obveze izdavanja računa, i to člankom prema kojemu se računi ne moraju izdavati ako se promet ostvaruje na način da se vlastiti poljoprivredni proizvodi proizvedeni na vlastitom OPG-u izravno prodaju krajnjem potrošaču u proizvodnim objektima seljačkih ili obiteljskih gospodarstava i ako se prodaja vlastitih proizvoda obavlja na tržnicama i otvorenim prostorima.

Pčelarstvo spada u slobodna zanimanja

Pčelarstvo u Europskoj uniji spada u slobodna zanimanja, primarnu proizvodnju koja kao takvu uključuje i poljoprivrednu djelatnost. Samim time i članstvo pčelara u gospodarskim ili obrtničkim komorama nije obvezno već dobrovoljno i definirano zakonskim propisima o udrugama.

Svi oblici primarne proizvodnje u EU nisu zakonski klasificirani nužno kao obrti ili obiteljska gospodarstva (OPG ili SOPG). Pčelarstvo kao primarni sektor gospodarstva opskrbljuje sirovine okoliša, stoga podliježe 'vlastitim pravilima' koja direktno ovise o tlu i vremenskim uvjetima.

Osobe u primarnom sektoru mogu prodavati svoje proizvode bez registracije poduzeća kao u drugim djelatnostima.

Upravljanje vlastitom imovinom zakonski ne predstavlja komercijalnu djelatnost sve dok se ne prekorači opseg upravljanja tom istom privatnom imovinom. Poput, na primjer, najma i zakupa nekretnina u turizmu, što se smatra uobičajenim korištenjem nekretnine.

U tom kontekstu trgovina postoji samo kada upotreba vlastite imovine dosegne mjeru usporedivu s 'klasičnom trgovinom', tako da se pojavi potreba za praćenjem, poput najma kuće za odmor unutar obiteljskog gospodarstva ili najma api komore.

Iako samozaposleni pčelari - hobisti ne podliježu doprinosima za socijalno osiguranje, trebali bi prije registracije obrta ili OPG/SOPG-a provjeriti odnosi li se obveza za zakonsko mirovinsko osiguranje i na vas. Ako obavljate pčelarsku djelatnost uz to što ste zaposleni u nekoj firmi nećete plaćati doprinose za mirovinsko i zdravstveno osiguranje jer tvrtka to već za vas plaća. 


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske djelatnosti te su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mjesta obitavanja pčela su veliki... Više [+]

Tagovi

Pčelarstvo Slobodna zanimanja Primarna proizvodnja Registracija pčelinjaka


Autor

Antun Karlović

Više [+]

Pčelar praktičar, osnivač i urednik portala pcelarstvo.hr, koji svakodnevno svojim poznanicima uporno dosađuje neprestano pričajući o pčelama i njihovoj korisnosti za okoliš.