Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pčelarstvo
  • 23.11.2013. 11:25

Specijalizirani veterinari za pčele?

Za ulazak Hrvatske u EU, hrvatski su se pčelari dobro pripremili i u mnogim su stvarima napredniji od pčelara iz zemalja okruženja, no ipak - problema ima

Foto: freepik.com
  • 638
  • 64
  • 0

Pčelarski savez Vukovarsko-srijemske županije okuplja deset pčelarskih udruga sa oko 400 registriranih pčelara koji imaju oko 3.600 košnica i godišnje, ovisno o godini, proizvedu preko 500 tona meda. Jedan od najpriznatijih, ne samo vukovarsko-srijemskih već i hrvatskih pčelara je svakako vinkovački pčelar Mato Idžojtić, koji se proizvodnjom meda bavi veće desetljećima, i to više nego uspješno.

"Proljeće je ove godine bilo dosta nepovoljno, ali je paša na sunockretu bila dobra i godina nije ispala tako loša. Možemo biti zadovoljni s ostvarenim rezultatima koji međutim, valja i to napomenuti, dobrim dijelom ovise i od domišljatosti i spretnosti samih pčelara", ističe taj iskusni pčelar.

Prema njegovim riječima, za ulazak Hrvatske u EU hrvatski su se pčelari dobro pripremili i u mnogim su stvarima napredniji od pčelara iz zemalja okruženja. "Nama nije problem što smo u EU. Nama je više problem nesređenost naših propisa koji se stalno mijenjaju i nama običnim pčelarima je to teško pratiti jer, ne čitam ja Narodne novine i ne znam što se promijenilo jučer ili će se promjeniti sutra", napominje Idžojtić.

Ujedno ističe, kako u izvozu meda u zemlje EU postoje određene teškoče jer je EU uglavnom zainteresiran za hrvatski med u rinfuzi, dok bi domaći proizvođači radije prodavali pakirani med, što bi im donijelo i veću zaradu, a pridnijelo bi i prepoznatljivosti hrvatskog meda u EU.

Kao jedan od problema hrvatskog pčelarstva, Mato Idžojtić ističe i nepostojanje u Hrvatskoj veterinara za pčele. "Mi pčelari moramo biti i veterinari jer neke zemlje u okruženju kao što su Mađarska i Slovenija imaju specijalizirane veterinare koji pomažu pčelarima. Mi to još nemamo, ali očekujemo od države da poradi na rješavanju toga problema", ističe. Mladim pčelarima savjetuje da ako se zbilja žele baviti pčelarstvom, idu u škole za pčelare, na stručna predavanja i svakako, traže savjete od starijih i iskusnih pčelara.

Foto: freepik.com


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske djelatnosti te su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mjesta obitavanja pčela su veliki... Više [+]

Tagovi

Pčelari Pčelarstvo Pčele Med Proizvodnja Košnice Tržište Izvoz Propisi Vukovarsko-srijemska županija


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.