Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Napad pčela
  • 15.06.2019. 15:00

Spašavali ovce: Preživjeli ubode 300 pčela

Ovce su se previše približile pčelinjaku, a dok su ih spašavali od ljutih pčela, Miladin (74) i Desimir (66), zadobili su više od 300 uboda pčela i završili u u bolnici.

Foto: Biljana Kuzmanović
  • 1.872
  • 104
  • 0

Miladin Maksimović, iskusni pčelar, i tog dana je, kao i svakog prethodnog, od ranog jutra bio u svom pčelinjaku. Budući da je riječ o velikoj površini, oko tri hektara, dogovorio se sa susjedom Desimirom Lazićem da dovede oko 60 ovaca i pusti ih na livadu. 

"Bilo je oko deset sati ujutru kada je susjed dotjerao ovce. Pustili smo ih na livadu, ali glupe ovce su se nekako našle na desetak metara od pčelinjaka. Tu imam 60 košnica. Ovce koje su se počele tuda kretati, pa valjda i njihov miris, a pritom i glad pčela jer je kiša sve isprala, sve je to utjecalo da se pčele naljute", počinje priču Miladin iz susjedne Srbije.

Pčele napadale sa svih strana 

Kaže da su na njih odmah krenule pčele iz nekih dvadesetak košnica, a nakon toga pridružile su im se ostale pčele iz pčelinjaka. Ovce su počele padati i trčati u krug oko pčelinjaka.

"Susjed je stajao na nekih dvadeset metara od pčelinjaka, a ja sam odmah uletio u obližnji pomoćni objekt i iznio dvije kape radi zaštite za mene i Desimira. Odmah sam uletio među ovce i počeo spašavati one koje su popadale," prisjeća se Miladin.

Osjećao je kaže ubode svuda po tijelu. "Poneki zaboli, najviše oni po vratu i po glavi. Nisam ih stigao ni otresati, nego sam ih pritiskao po glavi. Brinuo sam se za ovce, jer su ih pčele ubadale samo po glavi. I poslije sat i pol borbe s pčelama i ovcama uspjeli smo ovce odvojiti i istjerati van dometa pčela. Još više sam se zabrinuo kada nisam vidio susjeda", kaže Miladin.

Samo u vratu bilo 40 žalaca 

Pošao je tražiti susjedu, ali ga je ugledao poslije par minuta na brdu. "Ma trljao sam ovcu, skidao pčele s nje, ali su one ubadale mene. Skočio sam i počeo bježati. Ali, stvarno, osim uboda, nisam ništa osjećao", dodao je Desimir, koji je odmah otišao kući. Miladin je upalio automobil i pošao liječniku, dok su na Desimira njegovi najbliži utjecali da posjeti doktora. 

I Desimir i Miladin su odmah primljeni i zadržani na odjelu alergologije

Miladin kaže da nije osjećao nikakve tegobe, ali sama pomisao da ga je ubolo toliko pčela, utjecala je da ipak posjeti liječnika. U tri sela su i tri ambulante. Liječnik po jedan dan provodi u jednoj ambulanti, pa naredni u drugoj i tako u krug.

"Liječnika sam našao tek u trećoj ambulanti u Lunovom selu. Već su dovezli Desimira. Odmah smo dobili urbazon. Doktorica u ambulanti mi je izvadila 40 žalaca iz vrata. Rekla nam je da moramo otići bolnicu radi daljnjih pretraga, a i sama se čudila kako nam nije ništa. Onda je susjed sjeo u moj automobil i zajedno smo se odvezli do bolnice", kaže Miladin.

Čim je izašao iz bolnice, odmah otišao obići svoje pčele 

I Desimir i Miladin su odmah primljeni i zadržani na odjelu alergologije. Primili su infuziju, uzeta im je krv na analizu, napravljen je EKG-a... I svi rezultati su bili dobri. Čak je Miladinu tlak bio niži. Iako su htjeli odmah ići kući, morali su ostati najmanje 72 sata u bolnici, za slučaj neke zakašnjele reakcije. 

"Dok smo tako sjedili u bolnici, samo na jednoj nozi sam izbrojao preko 100 rana od uboda. Toliko je bilo i na drugoj. Glava je bila u malim čvorugama. Sigurno me je ubolo preko 300 pčela. Desimir je imao oko 40 uboda. Pustili su nas poslije dva dana. Žena mi je rekla da kada je donijela čizme iz bolnice i istresla ih, u njima je bilo na brdo mrtvih pčela. Valjda kako su ubadale, one su umirale i padale u čizme", kaže Miladin, koji je odmah otišao otići svoje pčele.

Pet ovaca je bilo kritično

Miladin se sjeća da ga je za ove 32 godine, koliko se bavi pčelarstvom, prije 20 godina najviše ubolo oko 50 pčela, kada ih je selio u Banat, pa mu ispala košnica.

"To je do sada bilo najviše. Inače, svaki dan me ubadaju, pet, deset, ali nikada nisam imao neke posljedice. Sa sobom uvijek, za svaki slučaj, imam jedan lijek protiv alergije. On mi služi za prvu pomoć u slučaju da osjetim da mi nije dobro. Evo, i danas su ljute. Malo kosim oko pčelinjaka, pa im to smeta", dodao je Miladin, a u šali je dodao da "nikom nije škodilo malo pčelinjeg otrova". 

Pet ovaca je bilo baš kritično. "Jedva se oporavljaju. Intervenirao je veterinar i tri su sada mnogo bolje, a dvije još uvijek leže i ne smanjuju im se otoci na glavi", dodao je Miladin.


Tagovi

Miladin Maksimović Desimir Lazić Željko Perišić Pčela Košnice Napad pčela Ovce


Autorica

Zvezdana Gligorijević

Više [+]

Novinarka više od 20 godina.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs