Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suzbijanje varoe
  • 12.09.2016. 15:00

Sauna za pčele - nova rješenja protiv varoe?

U borbi protiv varoe pomoći bi mogao izum njemačkih stručnjaka, koji su osmislili projekt "Spasimo pčele", a rješenje projekta temelji se na metodi tretmana košnica toplinom!

Foto: Apisystems GmbH
  • 4.901
  • 187
  • 0

Pčelari se uvijek razvesele kad god se pojavi bilo kakva vijest o novim metodama borbe protiv jednog od najvećih neprijatelja pčela - parazita Varroe. Upravo jedna takva vijest nam dolazi iz Njemačke, čiji pčelari ponovo dokazuju da su među najaktivnijim kada se govori o razvijanju novih ideja u cilju uništenja ovog opasnog napasnika pčela, piše bhpcelar.com.

Otac projekta pod nazivom "Spasimo pčele" je njemački diplomirani inženjer Richard Rosa, koji je zajedno sa svojim kolegom dr. Florianom Desingom osnovao tvrtku "Apisistemi".

Idejno rješenje ovog projekta je prilično jednostavno i temelji se na drevnoj metodi tretmana košnica - toplini!

"Kada se temperatura zaražene košnice podigne iznad 39 stupnjeva, proteini u Varroi se mijenjaju, i njihov organizam biva potpuno uništen, što ih na kraju i ubija. Znamo da pčele bez problema mogu izdržati temperature do 45 C, tako da ova metoda ne predstavlja nikakvu opasnost za opstanak pčelinje zajednice. Osim toga, otkrili smo da paraziti poput Varroe ne mogu razviti otpor prema ovim temperaturama", objašnjava Ričard Rosa, te nastavlja:

"Uređaj koji smo napravili najbolje je opisati kao jednu vrstu saune za pčele, koji se postavlja ispod ulaza u košnicu. Tijekom cijelog tretmana, kontroliramo temperaturu i vlažnost, kako bismo bili sigurni da će tretman biti efektan. Cijeli proces traje dva sata, a tretman bi se trebao primjenjivati dva puta godišnje", objašnjavaju njemački inovatori.

Prema njihovim riječima, rezultat je zdrava, čista i vitalna pčelinja zajednica bez ikakvih tragova tretmana. Trenutno prikupljaju donacije kako bi pokrenuli proizvodnju ovog uređaja koji bi se na tržištu mogao kupiti po cijeni od oko 700 eura.

Kako sauna za pčele izgleda u praksi, pogledajte u priloženom videu:

Izvor: bhpcelar.com, Foto: Apisystems GmbH

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]