Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Propolis
  • 29.10.2017. 13:30

Sakupljanje propolisa prije mraza

Godišnje se može ubirati do 80 grama propolisa, bez štete za pčelinje društvo. Ta količina se može uvećati do dva kilograma.

Foto: Nick O
  • 3.921
  • 189
  • 0

Pčele koriste propolis za ljepljenje šupljina, smanjenje leta, mazanje unutrašnjih zidova košnice, poliranje neravnina i učvršćivanje dijelova košnice, koje su miševi i kukcii oštetili. Zato se najveće količine nalaze iznad gnijezda na plafonskim dijelovima, na satonošama ramova i na otvorima nižih i gornjih leta. Ovdje je propolis i najčistiji.

"Ustanovljeno je da u specijalnim priborima za sakupljanje propolisa, pukotine od 0,1 mm do 3,5 mm pčele zatvaraju isključivo propolisom, a širine od 3,5 mm do 10 mm po pravilu voskom. Ispitivanja su pokazala da bi mreže za sakupljanje propolisa trebale imati otvore širine dijametra manjeg od 4 mm i to je optimalna širina koju pčele popunjavaju propolisom", kaže savjetnik Dragan Radosavljević.

60 dana prije nastupanja prvih stabilnih mrazeva sakupljanje propolisa treba zaustaviti, jer gnijezda ne bi trebalo ostavljati bez propolisa tijekom zime.

Godišnje se može ubirati do 80 grama propolisa, bez štete za pčelinje društvo. Ta količina se može uvećati do dva kilograma, putem pojačane ventilacije gnijezda, izradom specijalnih rebrastih, mrežastih ili stepenastih pribora za sakupljanje propolisa, korištenjem uložaka za leta, različitih konstrukcija i drugo.

Foto: Nick O'Doherty / Flickr


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednica portala, diplomirana novinarka i ljubiteljica prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]