Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Varoa
  • 04.02.2015. 16:25

Šah mat za varou ili za pčelu?

Svaka sumnja na nedjelotvornost lijeka se treba prijaviti ovlaštenom veterinaru. Nakon provedene laboratorijske dijagnostike svaki pčelar može dobiti mišljenje je li lijek djelovao ili nije te što primijeniti od drugih veterinarsko – medicinskih proizvoda.

Foto: depositphotos.com,
  • 5.757
  • 227
  • 0

"Prošlu sezonu počeo sam sa 80 pčelinjih zajednica, a završio je sa 60. Za sve je kriva varoa i slab lijek. Checkmate (op. a. šah mat na engleskom), lijek koji smo dobili od države, pokazao se neučinkovitim.

Prvih petnaest dana djelovao je odlično, a onda ništa. Ja sam čak u košnice stavljao jednu traku više nego što treba", kaže pčelar Nediljko Nekić, član Udruge pčelara Velebit iz Zadarske županije. Nekić je samo jedan od sve više rastućeg broja pčelara koji se žale na neučinkovitost službenog lijeka za suzbijanje varoze kojeg pčelari besplatno dobivaju od države.

Varoa uništila najjače pčelinje zajednice

Nediljko Nekić

Tretiranje pčelinjih zajednica prema planu suzbijanja varoe se provodi početkom srpnja, te svi registrirani pčelari dobivaju besplatno lijek od države. Opće je mišljenje djela pčelara kako je Checkmate 2012. godine djelovao odlično, a lani je potpuno zakazao. Najviše ih je pogodilo što su pod napadom varoe stradale najjače pčelinje zajednice. Sada se pitaju što ih čeka sezonu koja dolazi. Odgovore na njihova pitanja daje doc. dr. vet. med. i pčelarica Ivana Tlak-Gajger.

Checkmate je registriran i odobren za upotrebu u pčelarstvu. Mora ga se primjenjivati po precizno određenim uputama proizvođača – u točno određeno vrijeme na točno određen način. Tretman njime traje 42 dana. Unutar tog razdoblja, trakice se stavljaju dva puta i svaki put drže po 21 dan. Lijek ima promtno djelovanje. Normalan je da u prva dva tjedna ruši više varoa nego kasnije.

Ispunjavaju li pčelari svoje obaveze?

Tlak-Gajger upozorava na obaveze pčelara, koju onu u praksi i ne ispunjavaju. "Svaka sumnja na nedjelotvornost lijeka se treba prijaviti ovlaštenom veterinaru. Nakon provedene laboratorijske dijagnostike svaki pčelar može dobiti mišljenje je li lijek djelovao ili nije te što primijeniti od drugih veterinarsko – medicinskih proizvoda. Međutim unatoč tome što to postoji tri godine, mi do sa nismo dobili nijednu prijavu s terena o nedjelotvornosti lijeka", kaže Ivana Tlak-Gajger.

Krsto Bukvić

Svoja praktična iskustva iznosi i poznati dalmatinski pčelar Krsto Bukvić. Bukvić napominje kako su on i drugi zadarski pčelari okupljeni u Udrugu Dalmatinka ove godine imali više tretmana svojih pčelinjih zajednica u borbi protiv varoe.

Efikasnost Checkmate lijeka 15 dana?

"Ne postoji tako efikasan lijek koji može s jedim tretmanom riješiti problem varoe na godinu dana. Chechmate smo tretirali samo jedan put, kada smo ga dobili od države. On je skup lijek i mi ga pčelari ne možemo priuštiti. Kod ostalih tretmana koristili smo druga dozvoljena sredstva", kaže Bukvić te nastavlja:

"Prvo testno testiranje imali smo krajem lipnja, a odmah nakon toga u srpnju s Checkmateom. Efikasnost njegovih trakica je petnaestak dana. U tom vremenu pčele njegove trakice, kao strano tijelo u košnici, premažu propolisom koji ne dozvoljava djelovanje aktivne trave u lijeku. Pčelar mora biti educiran, oprezan i stalno vršiti kontrolu košnica. Već početkom srpnja krivulja rasta varoe rapidno raste prema gore, a krivulja razvoja pčelinje zajednice pada. U takvim uvjetima dovoljno je samo par dana da nastane katastrofa. Mi smo učestalo radili kontrolne testove, brojali varoe na podnici, i radili tretiranja drugim jeftinijim i dozvoljenim sredstvima koliko god puta je trebalo. Zadnje tretiranje imali smo u prosincu oksalnom kiselinom."

Foto: depositphotos.com, @londondeposit


Tagovi

Varoa Nediljko Nedić Ivana Tlak-Gajger Pčelinje zajednice Lijek Checkmate Propolis Udruga pčelara Velebit Udruga Dalmatinka Krsto Bukvić Kontrolni testovi


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.