Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Američka gnjiloća
  • 13.01.2023. 18:00

Revolucija u liječenju pčela: Kako djeluje prvo cjepivo protiv američke gnjiloće?

Što ovo otkriće znači za pčelare? Gdje je registriran eksperimentalni lijek koji je prethodio ovome?

Foto: Depositphoto/Deerphoto kostik2photo
  • 2.299
  • 164
  • 0

Proteklih dana smo mogli pročitati vijest o prvom cjepivu za pčele protiv američke gnjiloće odobrenog u SAD-u. Međutim, još prije nekoliko godina ovaj lijek je bio korišten za eksperimentalni proizvod koji je razvijen u Europi, piše Agronotizie.

Ne radi se o cjepivu koje djeluje poput onih za ljude, a koje izazivaju razvoj specifičnih antitijela protiv bolesti. Biološki mehanizam djelovanja je različit, jer pčele nemaju prilagodljiv imunološki sustav i ne mogu razviti antitijela.

Kako cjepivo djeluje?

Američko cjepivo se temelji na biološkom mehanizmu koji se zove transgeneracijski imunološki stimulans (TGIP). Još 2006. godine uočeno je da kukci koji su došli u kontakt s patogenim bakterijama, kada se nastave razmnožavati daju potomke koji su otporni na takve bakterije.

TGIP ne čini imunim ili otpornim insekta koji dođe u kontakt s patogenom, već njegovo potomstvo. Upravo ta osobina je iskorištena i za cjepivo koeu je razvila tvrtka Dalan Animal Health i nazvana je Paenibacillus larvae bacterin.

Koristi se tako da se pčelinje matice hrane hranom s lijekom u kome su inaktivne bakterije Paenibacillus. One polažu jaja iz kojih se izlegu nove pčele koje su otporne na vrlo opasnu bolest američke gnjiloće legla.

Prvo istraživanje u Europi

Austrijski i švedski znanstvenici su proučavali ovaj mehanizam i shvatili njegov potencijal, jer se u kratkom vremenu može imunizirati veliki broj jedinki. Istraživačka grupa profesora Karla Crailsheima sa Sveučilišta u Grazu je prve testove na bakteriji Paenibacillus larvae provela 2014. godine u suradnji s dr. Dalial Freitak sa Sveučilišta u Helsinkiju.

Upravo je daljnji rad dr. Freitak zajedno s kolegicom Heli Salmelo doveo do registracije prvog eksperimentalnog lijeka pod nazivom PrimeBee 2019. godine. Ipak će se američka inekcija prva plasirati na tržište.

To ne treba čuditi jer je Freitak, osim što je vanredni profesor na Sveučilištu u Grazu, osnivač i voditelj znanstvenog sektora Dalan Animal Health, kompanije koja je razvila američko cjepivo. Nakon niza eksperimenata u saradnji s drugim sveučilištima dobiveno je ono koje je praktično promijenilo naziv.

Lijek će biti posebno zanimljiv pčelarima u EU (Foto: M.C.C.)

Revolucija u liječenju pčela

Cjepivo bi moglo biti vrlo važno za pčelarstvo u SAD-u i za zemlje u kojima je dozvoljena upotreba antibiotika u liječenju američke gnjiloće legla.

Antibiotici su u stanju blokirati razvoj bakterije Paenibacillus larvae, ali ne mogu uništiti spore, koje se akumuliraju u košnicama. To povećava rizik od ponovne infekcije i čini pčelare ovisnim od upotrebe antibiotika.

Cjepivo bi moglo biti alternativa, a to je od izuzetne važnosti u Europskoj uniji gdje njihova upotreba u pčelarstvu nije dozvoljena. Do sada je jedini način borbe s ovom bolesti bilo uništavanje, spaljivanje košnica u kojima se pojavi.

Američka gnjiloća pčelinjeg legla - kako je prepoznati i što činiti?

Otkriveni biološki mehanizam djelovanja lijeka bi mogao poslužiti za razvoj novih lijekova kada su u pitanju druge bolesti pčela i drugih kukaca koji se uzgajaju za biološku kontrolu i za prehrambene svrhe.


Tagovi

Američka gnjiloća legla Paenibacillus larvae Revolucija PrimeBee Injekcija Bolest pčela Cjepivo za pčele


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]