Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Utjecaj industrije na ponašanje pčela
  • 26.05.2014. 11:10

Propast pčela: Kako je med postao obojen?

Još je ovo jedan ogroman udarac za pčele. Uzrok je, kako su otkrili u obližnjoj tvornici bombona, a pčele su počele proizvoditi umjetni med.

  • 3.481
  • 693
  • 0

Pčelari na sjeveroistoku Francuske našli su se u čudu kada su pčele iz njihovih košnica počele proizvoditi med u nijansama plave i zelene boje. Obojeni med nisu mogli ni prodati jer nije zadovoljio standarde u proizvodnji meda. Naime, med nije bio porijekla iz nektara biljaka i svakako je odudarao od standardne boje meda koja je skoro bezbojna do tamno smeđe boje.

Obojene saće

Loše su to vijesti za regiju koja inače proizvodi na tisuće tona meda godišnje i već sada se suočava s velikom smrtnosti pčela te niskom produkcijom meda nakon oštre zime. Istraživanje pčelara blizu gradića Ribeauville-a je pokazalo kako uzrok problema leži u obližnjoj tvornici M&M bombona. Pčele naime, nisu skupljale nektar od cvijeća, već su se hranile ostacima od proizvodnje bombona, koji su bili procesuirani u tvornici udaljenoj samo četiri kilometra od košnica. Tvornica koja procesuira otpad od proizvodnje bombona otkrila je problem u isto vrijeme kada su pčelari provodili svoje istraživanje te su spremnici brzo otklonjeni, a otpad je pohranjen unutar tvornice.

Obojeni med

Još jedan je ovo primjer kako industrijska proizvodnja uvelike utječe na pčele diljem svijeta. Ovakav med ne bismo mogli stvoriti ni da smo se potrudili. Ali zato, jasno je vidljivo kako i indirektan i naizgled nenamjeran utjecaj čovjeka ima svoje posljedice na prirodu. Pesticidi, promjena klime i globalizacija su već učinili svoje, a očito ni prehrambena industrija nije daleko.

Izvor: National Geographic


Tagovi

Med Francuska Industrijska proizvodnja Standard u proizvodnji Obojeni med Plavi med Zeleni med M&M bomboni Nektar Otpad Industrijski otpad Prehrambena industrija


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]