Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vinkovački pčelar Goran Ferbežar
  • 12.03.2017. 19:00

Prinos meda raste, Ferbežar širi pčelinjake

"Planiram poticajem EU od bespovratnih 15.000 eura povećati broj pčelinjih društava za barem još 50 košnica i nabaviti kontejner za selidbu košnica na pašu širom Hrvatske".

Foto: Goran Ferbežar
  • 8.363
  • 626
  • 0

Na manifestaciji u organizaciji Hrvatske poljoprivredne agencije Doručak s hrvatskih farmi što je održana prije nekoliko dana u Osijeku i na kojoj se poslužuju tradicionalni domaći poljoprivredni proizvodi, mlijeko i mliječni proizvodi, meso, jaja, med i kruh s oznakama Mlijeko hrvatskih farmi, Meso hrvatskih farmi, Med iz Lijepe naše, Jaja hrvatskih farmi i Kruh hrvatskih polja, sudjelovao je i vinkovački pčelar Goran Ferbežar.

Ovaj mladi i uspješni pčelar koji se pčelarenjem bavi šestu godinu i počeo je s dvije košnice, a danas ima stotinjak pčelinjih društava, drži kako je akcija Doručak s hrvatskih farmi dobra prilika za proizvođače za predstavljanje hrvatskih proizvoda i za potrošače koji mogu kušati izvorne hrvatske proizvode, a ima samo riječi hvale i za akciju Hrvatske poljoprivredne agencije "Med iz Lijepe naše".

Malo je pčelara koji imaju certifikat

"Koliko znam, jedini sam ili možda među prvim pčelarima Vukovarsko-srijemske županije koji je zaštitio svoj med i dobio certifikat kvalitete Med iz Lijepe naše. Ova akcija pomaže da domaći kvalitetni med pronađe put do potrošača koji mogu biti sigurni da kupuju domaći med, a ne nekakav uvozni upitne kvalitete. Iznenadilo me da je malo pčelara koji su se prijavili za dobivanje certifikata jer svi se pčelari žale na nelojalnu konkurenciju kineskih ili tko zna čijih medova koji se mogu naći u našim trgovinama po osjetno nižim cijenama od naših. To je jedan od najvećih problema u hrvatskom pčelarstvu", kaže Ferbežar, dodajući kako trentuno proizvodi cvjetni med, med od uljane repice, bagrema, suncokreta, šumski i lipov med, a želja mu je okušati se na pašama kestenovog meda.

Originalni proizvodi od meda i voska

Također proizvodi propolis, cvjetni prah, apimix - mješavinu cvjetnog praha, propolisa i meda, čisti pčelinji vosak i voštanice, a ljubiteljima meda nudi i med pomiješan s orašastim plodovima - orahom bademom i lješnjakom, što je jako dobro prihvaćeno kod potrošača.

Pčelarstvo Ferbežar, kako je naziv OPG-a, svoje proizvode prodaje na sajmovima pa je prošlog ljeta bio u Splitu i Zadru, srijedom i subotom je sa svojim štandom na vinkovačkoj tržnici, a svakodnevno su njegovi proizvodi dostupni kupcima na tržnici Dolac u dućanima suhomesnatih proizvda OPG-a Vlade Ferbežara, u dućanu NAJ ČAJ u Aveniji Dubrava 45 i, naravno, na kućnom pragu u Vinkovcima, u ulici Tvrtka Kotromanića 39.

U ponudi ima i zanimljiv suvenir od pčelinjeg voska koji je postao vrlo tražen vinkovački suvenir. Izradio je vjernu repliku posude Orion sa svim simbolima koji označavaju zviježđe noćnog neba iznad Vinkovaca - najstariji europski kalendar datiran 2.600 godina prije Krista, a pronađen je u Vinkovcima 70-ih godina prošlog stoljeća. Dizajnirao je i privlačnu kutiju za repliku Oriona od voska na kojoj je i kratko poučno objašnjenje što je Orion i po čemu je izuzetan kao arheološki artefakt.

Povećava broj pčela i aplicira na natječaje

Ferbežar planira proširiti proizvodnju pa se natjecao za potporu fondova EU za mala gospodarstva od 15.000 eura nepovratnih sredstava.

"Planiram tim novcem povećati broj pčelinjih društava za barem još 50 košnica i nabaviti kontejner za selidbu košnica na pašu širom Hrvatske. Prinos meda stalno mi raste i sada godišnje proizvedem od dvije do četiri tone, ovisno o godini. Prošla je bila izuzetno nepovoljna zbog čestih kiša što se osjetilo na smanjenom prinosu", otkriva svoje planove Goran Ferbežar koji je ostvario dječačke snove i od igre s kartonskim kutijama koje su mu bile "košnice" došao do stotinjak košnica koje njegovoj obitelji osiguravaju egzistenciju.

Foto: Goran Ferbežar


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske djelatnosti te su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mjesta obitavanja pčela su veliki... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Goran Ferbežar Vukovarsko-srijemska županija Doručak s hrvatskih farmi Pčelarstvo Med Propolis Vosak Suveniri Orion


Autor

Marko Barinin

Više [+]

Marko je dugogodišnji novinar i poznavatelj agrara, a najdraža tema su mu prosvjedi :)