Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Damir Šunić
  • 07.10.2016. 15:00

Pogoduje li Zakon medarima prevarantima?

Krenuo je s 10 košnica, a danas ih ima 78! Poštivajući tradiciju oca, višnjevački je gospodarstvenik Damir Šunić samostalno zakoračio u pčelarstvo te tako u posljednja tri desetljeća proizvodi razne vrste meda.

  • 4.625
  • 586
  • 0

Poštivajući tradiciju svog oca, višnjevački je gospodarstvenik Damir Šunić samostalno zakoračio u pčelarstvo te tako u posljednja tri desetljeća na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu proizvodi raznolie vrste meda.

Krenuo s 10 košnica, a danas ih ima 78

Uz veliki je entuzijazam Damir krenuo s 10 košnica, a danas se na selećem pčelinjaku (kamionu) zahvaljujući znanju, ljubavi i praksi ponosi s njih 48 i 30 običnih stacionarnih, što je tvrdi on - veliki uspjeh.

"Kako bi djeci osigurao kvalitetno školovanje, nastavio sam njegovati obiteljsku tradiciju te tako krenuo u pčelarstvo koje mi je dobro poslužilo kao dodatni izvor prihoda", kazao je Damir Šunić.

Zbog bolesti i pomora pčela brojni pčelari stjerani u kut

"Ovisno o periodu, pčele se od četvrtog pa sve do kraja sedmog mjeseca sele s paše na pašu pri kojoj u košnicama ostavljaju svoju dragocjenost koja se koristi kao alternativni lijek brojnim pripadnicima ljudske vrste", kazao je Damir koji se u ovo vrijeme, kao i mnogobrojni drugi pčelari, suočava s bolestima i pomorom pčela.

Krenuo s 10 košnica, a danas ima 78 njih

"Na žalost, sve se više borimo s problematikom obolijevanja pčela. Prisiljeni smo koristiti sredstva koja su nametnule Vlade i Europska Unija. Za sada sve uspijevamo održati pod kontrolom, no ne znamo koliko će nam još to polaziti za rukom", poručio je Damir Šunić koji pčele liječi putem dimljenja ili oksalne kiseline te slijedi savjete Ministarstva kako bi pčele ušle jake i zdrave u zimu.

Neizostavna prihrana pčela motivira radilice na daljnji rad

Neizostavnom prihranom pčela, šećernom i mednom otopinom, Šunići maticu motiviraju na daljnji rad u nadolazećem periodu.

Reklama za bogate vrste meda

Zahvaljujući pčelinjem umivanju biljke, obitelj Šunić je okrunjena različitim vrstama meda. Diče se bagremovim, cvjetnim, lipinim, kupinovim, šumskim, livadskim i alergo medom te medom s raznim drugim dodacima koji zahvaljujući organoleptičkim osobinama privlači brojne potrošače.

Budući da je med sirovina koja se sama prodaje, reklame za isti su posve suvišne, kaže nam Damir. Sukladno poštivanju radilica, Damir prilazi poslu s ljubavlju te tako proizvodi i medni ocat koji jedinstvenim okusom privlači brojne gurmane. Svojim blagotvornim učinkom, tvrdi on, djeluje pozitivno na mnoge procese u našem organizmu te tako snižava kolesterol i sprečava kardiovaskularne bolesti, snižava krvni tlak i pospješuje rad srca, pospješuje rad imunološkog sustava, poboljšava metabolizam i pomaže kod smanjenja tjelesne težine.

Direktna prodaja finalnog proizvoda potrošačima

Uzimajući u obzir vrijednost i važnost poljoprivrednih sajmova i manifestacija zbog očuvanja poljoprivredne baštine, Šunići se kreću sajmovima od Slavonije i Baranje pa sve do Jadrana i Zagreba na kojima su stekli brojne stalne kupce. Sretni su što potrošači sve više prepoznaju kvalitetu domaće proizvodnje.

"Odlučili smo se na direktnu prodaju meda potrošačima kako bi im ponudili kvalitetan proizvod s kojim će biti zadovoljni. Neprihvatljivo je da netko prodaje bagremov med za 30 kn čija otkupna vele - cijena iznosi 26 kn. Iz pouzdanih izvora dobio informaciju koja kazuje kako u Republici Hrvatskoj ne postoji laboratorij koji bi mogao dokazati radi li se o medu ili šećernim melasama.

I sam Zakon tomu pogoduje

Ako je riječ o navedenoj cijeni, vjerojatno se ne radi o medu, nego o šećernim melasama. Na žalost, i sam Zakon pogoduje tome jer je prilagođen tako da u proizvodu može biti određeni postotak meda i određeni postotak proizvoda koji nije štetan za zdravlje, a skup se istog deklarira kao med. Žalosti me saznanje pri kojem krajnji kupac odlazi u trgovačke lance gdje pri uvjerenju u kupovinu zdravog proizvoda ostavlja zamašne iznose novca za proizvod koji nije pogodan za zdravlje, a poglavito ne za ljude koji boluju od dijabetesa.

K meni dijabetičari dolaze s upitima je li to što vide pravi med, jer ne žele kupovati u trgovačkim lancima šećerne melase nepogodne po njihovo zdravstveno stanje. I sami trgovački lanci trebaju se upitati što je to što prodaju i koliko je to dobro za zdravlje njihovih krajnjih korisnika, odnosno potrošača", kazao je Damir Šunić.


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske djelatnosti te su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mjesta obitavanja pčela su veliki... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Damir Šunić Patvoreni med Šećerne melase Pomor pčela Bolesti pčela Liječenje bolesti pčela Bagremov med Domaći med Pčelarstvo


Autorica

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju! Dobitnica je dekanove nagrade za najbolje studente, predavačica na brojnim poljoprivrednim kongresima i nezaposlena profesorica.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]