Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pčele i oprašivanje biljaka
  • 22.03.2019. 07:30

Počinje cvjetanje, mislite na pčele!

Oprašivanje biljaka i proljetno djelovanje pčela je usko povezano. Oprašivanje biljaka putem pčela je efikasnije, plodovi su ujednačeni, sazrijevanje je ravnomjernije, biljke i plodovi su otporniji. Ovo su samo neki od razloga zbog kojih moramo misliti na pčele.

Foto: Pixabay/Pexels
  • 3.771
  • 167
  • 0

Trenutne vremenske prilike u nekim krajevima su uspjele otvoriti cvjetove, dok su u drugim na dobrom putu da u predstojećim danima učine isto. Otvaranjem cvjetova nastupa period oprašivanja biljaka - najkritičniji period u godišnjem razvoju biljaka. Na osnovu količine i kvalitete oprašivanja diferenciraju se osnovne karakteristike plodova u budućnosti. Pri tome najvrjedniji radnici u voćnjacima su pčele.

Zašto su značajne?

O značajnosti i ulozi pčela u oprašivanju biljaka postoje mnogobrojne studije. Sve one u istome se slažu - pčele su jedan od najznačajnijih oprašivača. Procjenjuje se da su pčele zaslužne za oko 80% oprašenih kultura koje se oprašuju putem insekata. Ostalih 20% odnosi se na sve ostale kukce. Njihovu radnu etiku i ažurnost dokazuje i podatak da nijedana vrsta kukaca u periodu oprašivanja ne posjeti više cvjetova. Pčele iz jednog društva u stanju su dnevno posjetiti oko 60 milijuna cvjetova

Svaki treći zalogaj čovjeka direktno ili indirektno je vezan za pčele!

Zbog morfoloških i anatomskih karakteristika pčelinjeg tijela one su najpogodnije za oprašivanje. Miris, boja i izgled cvijeta njih privlači, a one svojom sposobnošću na najbolji način mogu odgovoriti izazovu prijenosa peludi

Pčele oprašivanjem podržavaju opstanak autohtonih sorti biljaka (Foto: Pixabay/Goumbik)

Procjenjuje se da korist od oprašivanja pčelama u Americi iznosi oko 9 milijardi dolara, u Kanadi oko 443 milijuna dolara, dok europski farmeri prigrabe godišnju korist od oko 4,3 milijarde eura. Ekonomski podaci ne odražavaju stvarnu sliku vrijednosti pčela u oprašivanju. Koristi su mnogo veće počevši od održavanja biodiverziteta, uljepšavanja okoliša, čovjekove prehrane te širenja vrijednosti proizvodnje.

Pazite na upotrebu pesticida!

Primjena zaštitnih sredstava tijekom cvjetanja i oprašivanja biljaka kosi se s aktivnostima pčela u voćnjacima. Naime, posljednji dostupni podaci stavljaju pesticide kao najznačajnije kontaminante aktivnosti pčela. Pri tome, najveća pažnja posvećena je onima na bazi neonikotinoida koji pčele dezorijentiraju i onemogućavaju im povratak u zajednicu. Preporučivo je izbjegavanje upotrebe ovih pesticida, ili upotreba svih ostalih u periodu cvatnje. Ako je nužna upotreba pesticida obavljati je u ranim jutarnjim i kasnim večernjim satima kada pčele ne izlaze. Dnevna upotreba pojačava njihovo djelovanje i opasnost od pomora pčela.

Pesticide koristite racionalno, po mogućnosti izbjegavajte upotrebu tijekom cvjetanja!

Pri temperaturi od 8-10 stupnjeva i lijepom, sunčanom vremenu pčele lete na pašu 3-4 km. Povećanjem temperature raste i radijus kretanja pčela. Stoga, je važno prilikom upotrebe pesticida misliti i na okolne pčelinjake. Uspješno oprašivanje biljaka postiže se ako se na 1 ha voćnjaka nalaze najmanje 2-3 košnice jakih pčelinjih društava. Ako se društva pozicioniraju neposredno uz voćnjak pčele efikasnije i brže djeluju.

Čuvajmo pčele i ne dozvolimo ugibanje (Foto: Pixabay/rostichep)

Za održivo upravljanje i voćnjacima i pčelinjacima ključna je komunikacija između voćara i pčelara. Tako se direktno utječe na povećanje prinosa, održavanje zdravlja pčela i cjelokupan prirodni ciklus.


Tagovi

Pčele Pesticidi Oprašivanje Mjere zaštite pčela Vrijednost pčela Voćarstvo


Autor

Admir Hodžić

Više [+]

Magistar agronomije, s orijentacijom na ruralni razvoj, inovacije i proizvodnju zdravstveno ispravne hrane. Istražuje, analizira i dijeli zanimljive agro teme.