Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pčelinja paša
  • 05.06.2015. 19:10

Pčelinjak u lipnju!

Mjesec lipanj je mjesec livadskog cvijeća i mjesec lipe. Livada rijetko kad podbaci, lipa zna i te kako zamediti, pa birajte.

Foto: depositphotos.com,
  • 3.535
  • 20
  • 0

U lipnju se vrca bagremov med. Treba oduzeti bagremov med, ali i pripremiti pčelinja društva za naredne paše livadsku, lipovu, suncokretovu i druge. Istovremeno treba proizvesti kvalitetan broj matica, izvršiti umnožavanje pčelinjih društava, narojavanje ako je to planirano i pripremiti društva na seobu na narednu pašu, naravno ako te paše nema u blizini.

Med na medu rodi

Prilikom oduzimanja bagremovog meda mora se biti umjeren, jer nikad se ne zna koliko će biti izdašna slijedeća paša i hoće li je uopće biti. Ne zaboravite da med na medu rodi i ostavite svakom društvu solidnu zalihu meda. Med je zreo za oduzimanje ako je poklopljen voštanim poklopcima. Praksa je potvrdila da se uz poklopljeni med može oduzeti i nešto nepoklopljenog meda. Med je najbolje oduzimati kada pčele odu na pašu po toplom i sunčanom vremenu. Tad su pčele mirne i ne pokazuju nikakve znakove agresivnosti. Pčele stresati u košnicu, a da bi se izbjeglo dvostruko i trostruko stresanje prvo skinuti dio nastavaka s jedne košnice, ostaviti jedan pa njega istresti, a onda vraćati po jedan dok se svi ne istresu.

Vrhunac razvoja za pčele

Neki pčelari s velikim brojem košnica koriste specijalne motorne ispuhače pčela, neki koriste kemikalije, a neki bježalice, ali najveći broj pčelara pčele stresa prilikom oduzimanja meda ručno. Nemojte vrcati sav oduzeti bagremov med, sačuvajte nešto bagremovog meda u rezervi jer rezerva je zlatna. Poželjno je med određen za vrcanje izvrcati istog dana, a ako to nije moguće, može se to učiniti i kasnije, ali po toplom danu.

Voštani poklopci se skidaju pčelarskom viljuškom. Postoje za tu namjenu i posebne mašine otklapači, ali njih koristi relativno mali broj pčelara. Med se centrifugiranjem izbacuje iz ćelija i sipa u posude u kojima zaostali voštani poklopčići dan dva nakon sipanja isplove na površinu i tad se lako odstrane. Po završenom oduzimanju meda, saće se raspoređuje u medišne nastavke i uvečer vraća pčelama. Poželjno je da se prije vraćanja saće malo poprska vodom. Pčelari koji žele umnožiti broj pčelinjih društava to trebaju učiniti u lipnju, jer u tom mjesecu pčelinja društva dostižu svoj razvojni maksimum pa pčele treba seliti na novu pašu ili stvarati nova društva.

Dodavanje mlade oplođene matice

Kao i u proizvodnji matica, rojeva i novih pčelinjih društava, postoji više metoda obrađenih u raznim pčelarskim priručnicima. Preporučujemo razrojavanje s dodavanjem mlade oplođene matice, kao najsigurniji, a ujedno i najbrži način da se od roja stvori pčelinje društvo. Mjesec lipanj je mjesec livadskog cvijeća i mjesec lipe. Livada rijetko kad podbaci, lipa zna i te kako zamediti, pa birajte. U svakom slučaju, bilo da izaberete seobu na livadsku, bilo na lipovu pašu, zadržat će te neophodno radno raspoloženje vaših pčela za naredne paše, a posebno suncokretovu.

Foto: depositphotos.com, @Valentyn_Volkov


Izvori

Slatinski pčelar


Tagovi

Pčelinjak Lipanj Košnice Med Bagremov med Pčelinja društva Paša Vrcanje Oplođene matice Razvojni maksimum

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tradicionalnu europsku hranu ugrožavaju kukci, biljne alternative i meso iz laboratorija?

Mađarsko predsjedavanje Vijećem EU započelo je 1. srpnja i odmah se uhvatilo u koštac obrane europske kulinarske tradicije. Na inicijativu Budimpešte, danas će 27 minista...

Više [+]