Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Josipa Šustek
  • 28.10.2017. 10:30

Pčele studentice FERIT-a godišnje proizvedu 1,5 t meda

Premda pohađa Elektrotehnički fakultet koji je suprotnost poljoprivredi, Josipa Šustek je zasukala rukave i s uspjehom uz obitelj, drži pod kontrolom 50 košnica.

Foto: Roberta Kljenak
  • 2.606
  • 367
  • 0

Premda pohađa Elektrotehnički fakultet u Osijeku koji je suprotnost poljoprivredi, 21-godišnja Josipa Šustek iz Antunovca je zasukala rukave i s uspjehom uz obitelj, drži pod kontrolom 50 košnica. Krenula je uz oca, koji je u pčelarstvo zakoraknuo sasvim slučajno, iz hobija, ne sluteći da će postati diljem županije poznati i prepoznati pčelar.

U samim se početcima, po prvi ozbiljniji put, susrela s ubodima pčela. Tada nije nosila pčelarsku opremu koju sada gotovo i ne skida zbog ozbiljnosti prema poslu. Govorimo li o zaštitnoj opremi u pčelarstvu, tada je potrebito izdvojiti zaštitnu odjeću u koju ubrajamo rukavice, šešire u različitim izvedbama, jakne i hlače, odnosno kombinezone, te zaštitnu obuću, jer nikad ne znamo gdje nas pčele mogu ubosti. Većini pčelara je najdraži šešir koji štiti glavu širokim obodom na kojem je prišiven mrežasti veo koja ne dodiruje lice.

Nude široku lepezu proizvoda

Pregledavanjem pčela, oglašavanjem, marketingom, prodajom, vrcanjem, čišćenjem rama i pakiranjem, Josipa strpljivo i revno učestalo pomaže obitelji. Obitelj opstaje zahvaljujući stalnim kupcima kojima prodaju gotovo čitavu proizvodnju. A, mogli bi i više. Samo da imaju.

“U odnosu na bioraznolikost prirodne baštine, pčela je kraljica oprašivanja i čuvarica okoliša bez koje naš okoliš ne bi bio ono što jest. Još od davnine se vjeruje da pčele predstavljaju sve ono što je pobožno, uzvišeno, uređeno i sveto. Naše obiteljsko gospodarstvo posljednjih sedam godina koliko postoji, nudi široku lepezu meda i pčelinjih proizvoda. Zahvaljujući tome, s uspjehom uspijemo prodati sve ono što naše marljive radilice proizvedu. Krajem godine, traži se cvjetni prah, med od bagrema, uljane repice, lipe, cvjetni med te pripravak Imuno mix na bazi meda, više", objašnjava Josipa.

Prrinosi meda po košnici 30 kg

Godišnje proizvedu 1,5 tona meda, što bi značilo da se prinosi meda po košnici kreću oko 30 kg, što za 20 stacioniranih košnica i 30 selećih, nije uopće loše.

Seleći pčelinjak je naporan i težak. Iziskuje puno truda i odgovornosti, ali zahvaljujući tome, obitelj Šustek ima raznoliku medonosnu ponudu s kojom je i više nego zadovoljna.

Kao i mnogi drugi ozbiljniji pčelari, smatra da pčele danas imaju više neprijatelja (Varroa destructor, prskanje biljaka pesticidima tijekom cvatnje, "preokrenuta" godišnja doba, temperature i slično) nego prije nekoliko desetaka godina, zbog čega pčelinje zajednice bez pomoći rijetko dostižu optimalnu snagu za ranu pašu. Iz tog razloga, u okviru jednomatičnog pčelarenja, obavljaju preventivno tretiranje protiv Varroe.

Uzimajući u obzir da su predani poslu, ovi marljivi pčelari obilaze razne akcije od kojih je jedna "Kupujmo Hrvatsko" kako bi ukazali na važnost vrijednosti autohtonih proizvoda domaćih poljoprivrednika.

Kroz priču smo doznali da je za vrijeme vrcanja, kod Šusteka fešta. Tada se okupi cijela obitelj kako bi zajedno izvrcali med, tako da, ako ste blizu, navratite.

Foto: Roberta Kljenak


Tagovi

Josipa Šustek Prinosi meda Antunovac


Autorica

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju! Dobitnica je dekanove nagrade za najbolje studente, predavačica na brojnim poljoprivrednim kongresima i nezaposlena profesorica.