Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Damir Martić
  • 15.11.2019. 10:30
  • Požeško-slavonska, Vidovci

Pčelarstvom se bavi pet godina, a već je stigla nagrada za najbolji bagremov med

Damir Martić ukupni je pobjednik 10. ocjenjivanja meda Požeško-slavonske županije, a njegov bagremov med pobjednik je kategorije.

Foto: Youtube/screenshot
  • 1.558
  • 106
  • 0

U organizaciji Hrvatske udruge senzorskih analitičara meda, Hrvatskog pčelarskog saveza te Pčelarske udruge Zlatna Dolina organizirano je 10. ocjenjivanje meda Požeško-slavonske županije.

Damir Martić iz Vidovaca ukupni je pobjednik spomenutog natjecanja. Njegov bagremov med prema stručnoj komisiji od 60 uzoraka ispunio je najviše uvjeta te je ujedno i pobjednik kategorije med od bagrema.

"Jako je veliko zadovoljstvo kao mladi pčelar, gotovo početnik, dobiti takvu nagradu. Za mene je prestiž osvojiti prvo mjesto na županijskom natjecanju", rekao je za početak Damir Martić.

Uspjeh je još značajniji uz činjenicu da se Damir pčelarstvom bavi tek pet godina.

Imaju stotinjak pčelinjih zajednica

"Šogor i ja s pčelarstvom smo počeli 2015. godine i svake godine smo povećavali broj košnica i društava i sada smo došli na stotinjak zajednica. Prije svega taj hobi trebate zavoljeti, a to je sada prešlo i u nešto ozbiljnije i veću količinu. Imao sam jedan stari vinograd i voćnjak, za kojeg nisam znao kako ga iskoristiti. Krenuli smo s prve četiri košnice 2015. godine", otkriva Damir.

Prema riječima našeg sugovornika, na ovo vrijedno priznanje utjecalo je i područje gdje se nalaze njegove košnice, koje je povoljno za gotovo sve sorte meda.

"Košnice su na području bagremika, što je i glavna paša, a tu nešto ima i kestena kao i lipe. Posložili su se svi uvjeti na tom području da dođe do takve kvalitete i vrste meda. Pretpostavljam da se pogodio niz situacija. Nije bila velika količina meda, ali kvaliteta je zadovoljavajuća, s obzirom na to da je bila teška godina zadovoljni smo i s ovim što smo postigli", priča Damir.

Med prodaju na kućnom pragu

Većina pčelara smatra da je glavni problem u toj grani poljoprivrede velik uvoz stranog nekvalitetnog meda.

"Čitamo u novinama i gledamo u raznim prilozima da se puno koristi patvorenog meda i po meni je šteta da domaći kupci ne uzimaju domaći med od pčelara. To je jedan od velikih problema da se uvozi med, a tu je područje gdje stvarno ima raznovrsnog i kvalitetnog meda. Mi u biti sav taj med koji smo do sada proizvodili prodajemo na kućnom pragu. Uglavnom su to susjedi i prijatelji i tu se širi krug tako da do sada nismo imali problema jer nemamo nekih velikih količina, ali saznajemo od pčelara koji se bave isključivo pčelarstvom da je dosta velik problem prodati veću količinu meda i da su cijene preniske", otkriva Damir.   

Kako kaže Damir, osvojena nagrada je veliki poticaj za još aktivnije bavljenje pčelarstvom, ali ne kada je riječ o količini nego isključivo o kvaliteti.      

"U svakom slučaju, nećemo širiti s obzirom na to da smo zaposleni pa je to teško nekada uskladiti s radnim vremenom, ali u svakom slučaju poradit ćemo još na kvaliteti. To nam je plan", zaključuje Damir.


Tagovi

10. Ocjenjivanje meda Požeško-slavonska županija Bagremov med Damir Martić Proizvodnja meda


Partner