Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pčelari OBŽ
  • 01.02.2021. 09:00
  • Osječko-baranjska, Osijek

Pčelarska 2020.: Pandemija i ispodprosječni prinosi

Količine meda koje su imali mogu zahvaliti onima koji su selili svoje košnice i tako koliko-toliko spasili proizvodnju.

Foto: Depositphotos/Serg35
  • 740
  • 444
  • 0

Ne samo zbog pandemije koronavirusa, već i zbog izuzetno niskih prinosa meda, pčelari Osječko - baranjske županije će po lošem pamtiti proteklu 2020. godinu.

"Selili smo košnice. Pokušavali smo svim svojim znanjima i vještinama doći do određene količine, no nažalost prošla godina nam je bila jedna od lošijih“, kaže za Osječku televiziju predsjednik Županijskog saveza i čelnik Udruge Pčela iz Osijeka Slavko Stojanović

Nadao se kako će prinosi biti barem prosječni, ali oni su i ispod toga. Količine meda koje imaju, kako tvrdi, mogu zahvaliti onima koji su selili svoje košnice i tako koliko-toliko spasili proizvodnju. "Hrvatski pčelarski savez je izračunao da za nacionalnu staklenku imamo manje od 30 kilograma po košnici“, razočarano naglašava. 

Ipak, bez obzira na lošu situaciju, svojim su kolegama na području Sisačko-moslavačka županije među prvima pritekli u pomoć.

Donirali 430 kg meda u Banovinu

"Odmah smo reagirali, nazvali i pitali što trebaju. U prvoj smo varijanti poslali 430 kilograma meda, jer su dobili svega osim njega“, pojašnjava. U doniranju su, kako ističe, sudjelovale udruge iz Valpova i Osijeka, a neki su preko Crvenog križa slali i novčanu pomoć, hranu i odjeću. Drugi krug donacija bile su grijalice, njih 41, koje je Udruga pčelara Đakovštine razvezla po banijskim selima.

Podsjećamo, prema infomacijama Hrvatskog pčelarskog saveza na stradalom području ima oko 350 pčelara s oko 19.000 pčelinjih zajednica. Osim što je velik broj košnica jednostavno srušen sa svojih nosača i razasut po zemlji, zabilježena su uništenja i oštećenja čitavih pčelinjaka, stacioniranih i mobilnih kontejnera. Pored toga, upitno je preživljavanje samih zajednica i u košnicama koje nisu pretrpjele fizičko oštećenje.

"Još uvijek nemamo točne podatke koliko je pčelara stradalo i kolika je stvarna šteta jer nitko nije obišao područje“, dodaje Stojanović. Nada se kako će ubrzo netko iz Ministarstva ili Saveza obići sve pčelare i utvrditi pravo stanje.

Također, veliku pomoć poslali su i kolege iz Slovenije koji su skupili lijepu novčanu svotu.

Više o temi možete pogledati u videu:


Tagovi

Pčelari Osječko-baranjska županija Pandemija Prinosi Med Potres Donacije


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.