• Ministarstvo poljoprivrede
  • 14.10.2019. 15:00

Pčelarima isplaćeno 17,2 milijuna kuna

Ukupan iznos raspoloživih sredstava predviđen omotnicom za 2019. godinu u potpunosti je iskorišten, navode iz Ministarstva.

Foto: Pixabay/Thisabled
  • 1.546
  • 108
  • 0

Pčelarima je isplaćeno 17,2 milijuna kuna odnosno u potpunosti je iskorištena omotnica, objavilo je na svojim stranicama Ministarstvo poljoprivrede.

"Završena je obrada i isplata svih zaprimljenih zahtjeva za pčelarsku godinu 2019. u okviru provedbe mjera Nacionalnog pčelarskog programa za razdoblje od 2017. do 2019. godine.  Ukupan iznos raspoloživih sredstava predviđen omotnicom za 2019. godinu u potpunosti je iskorišten te je Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju isplatila sredstva korisnicima u ukupnom iznosu od 17.227.756,48 kuna", navode iz Ministarstva. 

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković naglasila je da se udruživanje, dobra organizacija i suradnja među proizvođačima možda najbolje vidi upravo kod naših pčelara koji su školski primjer kako se uz dobru volju i dobre namjere može postići zavidan uspjeh.

"Od prošle godine med hrvatskih pčelara pakira se u nacionalnu staklenku za med, a svakoj staklenki meda može se putem jedinstvene i neponovljive brojčane oznake provjeriti podrijetlo i proizvođač. Inicijativu je pokrenuo Hrvatski pčelarski savez, a Ministarstvo poljoprivrede uključilo se u realizaciju jer smo prepoznali dodanu vrijednost koju će hrvatski med dobiti ovakvim načinom promocije, ali i zaštite i proizvođača i potrošača. Kontinuirano pomažemo hrvatskim pčelarima, olakšavamo im proizvodnju i pokrivamo dio troškova, a sustavno radimo i na promociji domaćeg meda.

Pčelarstvo je uvršteno u sustav dodjele kvote za potrošnju plavog dizela pa pčelari po selećoj jedinici imaju pravo na 450 litara goriva", kaže ministrica. 


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja


Tagovi

Pčelari Potpore Omotnica Marija Vučković


Autorica

Željka Rački-Kristić

Željka je diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Danas berem drugu turu :)