Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Krivić
  • 04.06.2016. 07:30

Pčelarica iz netaknute prirode Kopačkog rita

Na 65-godišnju Mirjanu Krivić - ljubav prema pčelarstvu prenio je djed. Danas je ona čuvarica pčela, ali i snova!

  • 3.706
  • 772
  • 0

U odnosu na bioraznolikost prirodne baštine, pčela je kraljica oprašivanja i čuvarica okoliša bez koje naš okoliš ne bi bio ono što jest, stoga joj velika hvala.

Još od davnine se vjeruje da pčele predstavljaju sve ono što je pobožno, uzvišeno, uređeno i sveto, a da je tome tako, svjedoči i obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Krivić koje postoji više od jednog desetljeća. Ne smatra se samo sv. Ambrozije, nekadašnji milanski biskup, zaštitnikom pčelarstva i pčelara. Svaki pčelar prilazi poslu s ljubavlju, brigom i zaštitom. Svaki pčelar je zaštitinik pčelinjih zajednica. Smatra tako i vlasnica ovog gospodarstva Mirjana Krivić.

Košnice u Kopačkom ritu

Med iz netaknute prirode bogatih livada Kopačkog rita

Netaknuta priroda Kopačkog rita obogaćena je brojnim pčelinjim zajednicama obitelji Krivić koje u košnicama ostavljaju svoju dragocjenost koja se koristi kao alternativni lijek brojnim pripadnicima ljudske vrste. Hipoteza je sljedeća: priroda pogoduje proizvodnji meda visoke kvalitete. Mirjana ima 60 košnica. Imala ih je više, ali su nažalost izgorjele prilikom neopreznog paljenja strništa, s čime se sve češće suočavaju današnji pčelari. Košnice povremeno seli, a većinom su na paši u Zlatnoj gredi koja je poznata po svojoj netaknutoj prirodi.

Reklama od usta do usta

Zahvaljujući pčelinjem umivanju biljke, obitelj Krivić je okrunjena različitim vrstama meda. Diče se cvjetnim, bagremovim te medom od repice i šumske livade koja zahvaljujući organoleptičkim osobinama privlači brojne potrošače.

Budući da su Krivići mali proizvođači koji poslu prilaze s ljubavlju, najbolja reklama im je od usta do usta, stoga su, budući da je med sirovina koja se sama prodaje, reklame za isti posve suvišne. Mirjanin sin i suprug su pomagači i članovi gospodarstva, a kako zaposlenih na gospodarstvu nemaju, najviše se o pčelama brinu upravo oni. Neke od bolesti pčela već su preboljeli, no zbog netaknute prirode u Zlatnoj gredi, pčele su većinom zdrave.

Inovacije u proizvodnji

Na šezdesetpetogodišnju Mirjanu Krivić - ljubav prema pčelarstvu prenio je djed. Godinama usprkos, zbog redovitog korištenja pčelinjih proizvoda ne troši lijekove te ističe kako periodično konzumiranje istih nema pretjerane svrhe.

S obzirom na to da nisu veliki proizvođači, svakim proizvodom bave se s aspekta srca, savjesti, strasti i duha te su učestali pobornici inovacija vlastite proizvodnje. Sukladno tome, diče se medom za Bogove koji se sastoji od cvjetnog praha, propolisa i nekoliko korisnih začina koji kupce ne ostavlja ravnodušnim.

Na štandu OPG Krivić uvijek je gužva

Ekološki namaz od lješnjaka

Osim uobičajenih pčelinjih proizvoda i njihovih prerađevina, proizvode još i namaz za djecu koji se bazira na ekološkim lješnjacima.

Uzgajaju aroniju, kadulju i lavandu

Ususret velikom entuzijazmu, 2013. godinu obilježavaju kao početak uzgoja lavande i kadulje od kojih prave razne pripravke za očuvanje i poboljšanje zdravlja.

Isto tako, ponosni su uzgajivači 200 grmova ekološke aronije od koje proizvode namaz tako da ga ukuhavaju s medom koji služi kao konzervans. Budući da je namaz bez šećera te da med u sebi sadrži oko 40-45% fruktoze, kao i niz drugih korisnih sastojaka, ovaj se proizvod smatra posve ljekovitim.

Inspiracije nikad manjka

Ne, oni nisu samo zaštitnici zdravlja. Izradom jastučića sanjalica spavalica pokazuju brigu i za snove. Sanjalica sadržava biljke koje umiruju. Biljke kao što su lavanda, kamilica i matičnjak. Biljke koje snove čine ljepšim.

Štand OPG Krivić

Frka zbog vremenske nepogode

Kao i brojni drugi pčelari, Krivići su ove godine suočeni s hladnim i kišovitim vremenom koje, dok je bagrem u cvijetu, ispiranjem radi štetu. No, budući da je poljoprivreda tvornica na otvorenom u kojoj uvijek nešto podbaci, navikli su na borbu u kojoj sudjeluju s čuvstvom ljubavi prema prirodi i životinjama.

Dostatno Slavonsko tržište

Odani su tržištu Slavonije, no okušali su se prodajom i u Zagrebu. Česti su posjetitelji i Sajma antikviteta gdje su zadovoljni posjetom štanda na kojem su stekli stalne kupce koji se učestalo vraćaju s pohvalama, što posebice veseli kreativnu gospođu Mirjanu Krivić čije je omiljeno pitanje upućeno od strane potrošača: Imate li nešto novo?

Regionalni kupci

Budući da nemaju potrebe širiti ambicije, nastoje zadržati ono što imaju na čemu su zahvalni i čime su ponosni, no svojim marljivim radom i upečatljivom kvalitetom osvojili su srca pojedinih Zagrepčana i Splićana kojima povremeno šalju dragocjene pripravke.

Krunidba raznolikim nagradama

Iako na natjecanja idu rijetko, dobitnici su nekoliko srebrnih medalja te Zlatne plakete od Županijske komore. Na kraju krajeva,nije na nama zaželjeti im sreću jer sretni već i jesu. Na nama je poželjeti im da ostanu takvi kakvi i jesu, dosljedni prirodi, životinjama, ljudima i sebi.


Povezane stočne vrste

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske djelatnosti te su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mjesta obitavanja pčela su veliki... Više [+]

Aronija

Aronija

Sinonim: Crnoplodna aronija | Engleski naziv: Chokeberry | Latinski naziv: Aronia melanocarpa

Aronija je višegodišnja listopadna voćna vrsta podrijetlom iz Sjeverne Amerike, a pripada porodici ruža (Rosaceae). Na europskom se kontinentu najviše uzgaja u Rusiji, Poljskoj,... Više [+]

Lijeska

Lijeska

Sinonim: Lješnjak, lješnik | Engleski naziv: Hazel | Latinski naziv: Corylus avellana L.

Lijeska je sredozemna kultura i izrazito heliofitna biljka. Vrlo je neobična voćka jer za razliku od drugih vrsta koje cvatu u proljeće, ona cvate zimi i to od prosinca do ožujka.... Više [+]

Kadulja

Kadulja

Sinonim: Ljekovita kadulja, žalfija, šalvija | Engleski naziv: Shop sage | Latinski naziv: Salvia officinalis L.

Kadulja ima raznoliku namjenu, no najčešće se upotrebljava za dobivanje eteričnog ulja. Čaj od kadulje služi za obloge za rane te za ispiranje usta i grla radi dezinfekcije.... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Pčelarstvo Kopački rit Pčelari Proizvodnja meda Aronija Matičnjak Lješnjak Kadulja Košnice OPG Krivić Netaknuta priroda Slavonsko tržište


Autorica

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju! Dobitnica je dekanove nagrade za najbolje studente, predavačica na brojnim poljoprivrednim kongresima i nezaposlena profesorica.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]