Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ocjenjivanje meda
  • 26.08.2013.

Pčelari sami uveli red na tržište

Odsad, pčelari više nemaju problema s naplatom meda jer ga isporučuju tek kad im on bude plaćen.

Foto: Davor Kibel
  • 980
  • 160
  • 0

Početak kolovoza za pčelare je označio i početak priprema pčelinjih zajednica za zimu i iduću sezonu. Na ocjenjivanje meda se prijavljuje i do 20 vrsta meda iz cijele Hrvatske. Taj podatak dokazuje koliko je bogata bioraznolikost Hrvatske. "Hrvatski med danas je visoke kvalitete i visoke cijene”, napominje Ernest Nađ, voditelj Odjela za poljoprivredu HGK ŽK Osijek. Pčelari danas većim otkupljivačima meda na veliko prodaju po cijeni od 25 do 30 kuna za kilogram. Zanimljivo je kako pčelari više nemaju problema s naplatom za isporučeni med, jer je pravilo jasno - med se isporučuje kada bude plaćen. No, još uvijek je najbolji način prodaje na kućnom pragu pčelara, koji je kupcima i najbolji jamac kvalitete proizvoda.

7.000 tona meda proizvede se godišnje na razini Hrvatske, a 1.500 tona meda bit će proizvedeno ove godine samo u Osječko-baranjskoj županiji.

Ovu pčelarsku sezonu predsjednik Saveza pčelara Osječko-baranjske županije Zvonimir Pajnić ocjenjuje relativno dobrom, te očekuje da će proizvodnja meda na području te županije značajno premašiti prošlogodišnjih, zbog suše niskih 920 tona.

"Možemo biti zadovoljni, jer nam raste broj pčelara. Oni su dobro educirani i opremljeni. Ove godine nije bilo većih gubitaka pčelinjih zajednica zbog trovanja pesticidima, a državne potpore omogućile su kvalitetnu zaštitu pčela od varoe. S obzirom na sve to, na području naše županije realno možemo očekivati proizvodnju od 1.500 tona meda na godišnjoj razini, što naravno ovisi o klimatskim, odnosno prirodnim uvjetima na pojedinim područjima, koji su utjecali na to jesu li medile najvažnije medonosne biljke", kaže Pajnić.

Završetak pčelarske sezone znači istovremeno i početak posljednjih priprema za najvažniju pčelarsku manifestaciju u zemlji - Dane meda u Hrvatskoj, koja se u Osijeku održava od 4. do 6. listopada. Osijek i Osječko-baranjska županija perjanice su hrvatskog pčelarstva. Organizatori manifestacije koja se održava već 18. godinu zaredom su i Hrvatska gospodarska komora - Županijska komora Osijek, Hrvatski pčelarski savez i Županijski savez pčelara Osječko-baranjske županije, Osječko-baranjska županija, Grad Osijek, osječki Poljoprivredni, te Prehrambeno tehnološki fakultet i Agronomski fakultet Zagreb. "Ove godine, manifestacija se prvi put održava u Hrvatskoj kao članici Europske unije, te je i cilj Županijskog saveza da se proizvodi domaćih pčelara predstave Europi", ističe Pajnić.

Hrvatska gospodarska komora organizator je ocjenjivanja meda, ali i pakovina meda, pića, proizvoda za poboljšanje zdravlja na bazi meda i suvenira, koje provodi u suradnji s Prehrambeno-tehnološkim fakultetom u Osijeku. Dostava uzoraka i prijave za ovo najcjenjenije hrvatsko natjecanje pčelara otvorene su do 6. rujna.

Ernest Nađ za Glas Slavonije rekao je kako je ocjenjivanje meda imalo za cilj educirati domaće pčelare, upoznati ih sa zakonskom regulativom, povezati sa znanstvenim institucijama da bi povećali kvalitetu meda i drugih pčelinjih proizvoda i kako bi u konačnici pčelari bili spremni za ulazak u Europsku uniju.

"I možemo zaključiti kako smo svi zajedno uporno radeći, pčelarstvo od sive ekonomije doveli do toga da su pčelari danas uzorni gospodarski subjekti - svi su registrirani proizvođači koji plaćaju poreze, redovito šalju med na kontrole, educirani su, imaju vrhunsku proizvodnju i tržište, zapošljavaju. Med je jedan od rijetkih poljoprivrednih proizvoda s kojim naša zemlja ostvaruje pozitivnu vanjskotrgovinsku bilancu. Godišnje proizvedemo šest do sedam tisuća tona meda, a u izvozu završi u pojedinim godinama i do tisuću tona", napominje Nad, ističući koliki je značaj ocjenjivanje meda imalo na razvoj pčelarstva.

Foto: Davor Kibel


Tagovi

Tržište Ernest Nađ Zvonimir Pajnić HGK Ocjenjivanje meda Pčelari Razvoj pčelarstva Dani meda


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.