Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Potpore
  • 27.02.2022. 09:00

Pčelari, na vrijeme podnesite zahtjeve za potporu u okviru Nacionalnog programa

Ministarstvo poljoprivrede upozorava i da s 1. siječnja 2023. godine kreće primjena novih pravila Zajedničke poljoprivredne politike u pčelarskom sektoru.

Foto: Maja Celing Celić
  • 2.098
  • 111
  • 0

U tijeku je provedba podnošenja zahtjeva za potpore u okviru mjera Nacionalnog pčelarskog programa za razdoblje od 2020. do 2022. godine i to za troškove vezane uz suzbijanje štetnika i bolesti pčela, naročito varooze, te racionalizaciju troškova selećeg pčelarenja, obavijestilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Kako navode, prihvatljivi su računi za troškove nastale kroz provedbu navedenih mjera u periodu od 1. kolovoza 2021. do trenutka podnošenja zahtjeva, a najkasnije do 20 travnja ove godine.

Zbog primjene novih pravila Zajedničke poljoprivredne politike Europske unije u ovom sektoru, u produženom periodu od 1. kolovoza do 31. prosinca 2022. godine, osim za tehničku pomoć pčelarima i organizacijama pčelara za obnavljanje pčelinjeg fonda, neće biti prihvatljivi računi za troškove nastale kroz provedbu ostalih mjera Nacionalnog pčelarskog programa za razdoblje od 2020. do 2022. godine, navode iz Ministarstva.

Kako kažu, sektor pčelarstva je obuhvaćen kao zasebna sektorska intervencija u okviru Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike Republike Hrvatske 2023. – 2027. koji će započeti s primjenom od 1. siječnja 2023. godine.

"U skladu s navedenim, primjenjivat će se nova pravila za razdoblje prihvatljivosti troškova kako bi se ostvarila potpora za ulaganja, pri čemu se više neće primjenjivati dosadašnje pravilo pčelarske godine, već će se primjenjivati načelo kalendarske godine", napomenuli su.


Tagovi

Potpore Pčelari Ministarstvo poljoprivrede Troškovi


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.