AgroKlub.com

\

Pčelarstvo

Dobrodošli na AgroKlub.com!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.com » Pčelarstvo » Pčelari mogu izvoziti u Norvešku i Jordan

Pčelari mogu izvoziti u Norvešku i Jordan

14. pčelarski dani

Pčelari mogu izvoziti u Norvešku i Jordan

Datum: 19.03.2017. 12:00 |

Kategorija:

Pčelarstvo

"Hrvatska godišnje uvozi 1.100 tona meda, a izvozi 300 tona, tako da ima prostora za mlade pčelare jer tržište nije zasićeno i mogli bi postati značajni izvoznici našeg meda koji je izuzetno cijenjen u Europi i svijetu, samo se moramo dobro organizirati"

Ovog vikenda, u petak i subotu, održani su Pčelarski dani, međunarodni pčelarski sajam opreme i pčelinijih proizvoda te stručno edukativni skup koji se po četrnaesti put održava u Vinkovcima u organizaciji Pčelarskog saveza Vukovarsko-srijemske županije i Hrvatskog pčelarskog saveza i na kojemu su se okupila 32 izlagača pčelinjih proizvoda, pčelarske opreme i stručne literature, ali i predavači koji su predstavili novosti iz svijeta pčelarstva.

Vinkovačka manifestacija ima međunarodni karakter jer, osim iz Hrvatske, izlagači i predavači dolaze iz Srbije i Mađarske.

Predsjednik Pčelarskog saveza naistočnije hrvatske županije Stipo Rimac kaže kako je ideja Pčelarskih dana povezivanje "zelene" i "plave" Hrvatske jer "zelena Hrvatske, nekada hraniteljica, danas je osiromašena i povećavaju se napušteni prostori" istoka Hrvatske pa boljitak vidi u pojačanoj suradnji proizvođača hrane s turističkim sektorom, pošto turistička djelatnost može pomoći Slavoniji. Podsjetio je da su pčelari zaštitili sedam vrsta meda, a predstoji i zaštita još nekih vrsta.

Uvozimo 1.100 tona meda

Predstavnica Hrvatskog pčelarskog saveza Ankica Dušević je iznijela podatak kako Hrvatska godišnje uvozi 1.100 tona meda, a izvozi 300 tona, stoga ima prostora za mlade pčelare jer tržište nije zasićeno.


Braniteljska socijalno radna zadruga Slavonija

"Mogli bi postati značajni izvoznici našeg meda koji je izuzetno cijenjen u Europi i svijetu, samo se moramo dobro organizirati jer raste broj pčelara i povećava se sektor pčelarstva, bilo zbog ljubavi prema pčelama ili zbog potrebe povećanja kućnog proračuna", rekla je Ankica Dušević.

Od pčelarenja već 100 godina živi cijela obitelj

Pčelarstvo Knežević iz Šiškovaca kod Vinkovaca je sudionik Pčelarskih dana od prve manifestacije prije 14 godina kada su bila samo dva izlagača jer tada je naglasak bio na predavanjima o pojedinim važnim pitanjima pčelarenja i proizvodnje meda i drugih pčelinjih proizvoda. Od prije 15 godina Pčelarstvo Knežević je profesionalno gospodarstvo od kojega živi cijela obitelj.

"Mogu slobodno reći da je pčelarenje stogodišnja tradicija nas Kneževića jer su se pčelarstvom bavili moji djedovi Roka i Ivan, nastavio otac Adam i ja, kao i moj sin Adam. Djed i otac su se bavili pčelarstvom više iz hobija i uz druge poslove, a ja već 15 godina vodim profesionalno gazdinstvo u kojemu je 700 košnica. Nas u Hrvatskoj s tako velikim brojem pčelinjih društava ima 20-tak, ali, koliko znam, mi smo najveći po tome što selimo košnice na cijelom području Hrvatske, od Iloka do Vranskog jezera i Velebita. Godišnje proizvedemo 20 tona i imamo uhodano tržište na malo i veliko, sudjelujemo na svim pčelarskim manifestacijama, prodajemo na kućnom pragu i na vinkovačkoj tržnici.


Pčelarski dani

Izvoze med u Norvešku i Jordan

Počeli smo izvoziti med u Norvešku i Jordan, a uzorke smo poslali i u Njemačku pa očekujemo pozitivan odgovor da bi i tamo počeli slati naše teglice s medom. Otvaramo se i prema turistima pa imamo kušaonicu meda i komoru za inhalaciju dišnih putova. Ovakve manifestacije su dobre za nas pčelare da se nađemo, vidimo što ima novoga kod drugih pčelara, čujemo predavanja pčelarskih stručnjaka, a nama to uvijek dobro dođe", kaže Ivan Knežević koji sa sinom Adamom vodi Pčelarstvo Knežević u koje su uključeni svi članovi obitelji.

Mađarska i sprska oprema jeftinija

Pčelarsku opremu su, uz hrvatske proizvođače, izložili i proizvođači iz Mađarske i Srbije čiji su proizvodi bili posebno traženi jer su osjetno jeftiniji od drugih, bila je tu i Braniteljska socijalno radna zadruga iz Vrpolja koja je ponudila od opreme za pčelarenje do raznih pogača i armiranog voska, a i novosadska tvrtka Miba Apis predstavila je svoje proizvode.


Pčelari s djecom

Stanko Čuljak, dopredsjednik Udruge proizvođača "Slavonski med", je bio moderator okruglog stola na temu zaštite izvornosti slavonskog meda, a stručna edukativna predavanja su održana na aktualnu temu utjecaja klimatskih promjena na pčele.

Mr. sc. Biljana Stamenković, predsjednica odbora za zaštitu pčela (SPOS) je govorila o genetski modificiranim organizmima i njenim utjecajima na pčele, dr. sc. Maja Dražić iz Hrvatske poljoprivredne agencije o selekciji matica kao odgovoru na klimatske promjene, a prof. dr. sc. Zlatko Puškadija s osječkog Sveučilišta i prof. dr. sc. Nikola Kezić iz zagrebačke Udruge "Ulište" za promicanje novih spoznaja u pčelarstvu upoznali su okupljene pčelare o izazovima tehnologije pčelarenja na klimatske promjene.

Foto: Manifestacije Vinkovci

Broj pregleda članka: 2097; Uspješnost članka: 277.35

Tagovi: Med, Pčelari, Vukovarsko-srijemska županija, Vinkovci, Pčelarska oprema, Pčelarski dani, manifestacije, Slavonski med, Pčelarstvo Knežević

Ključne riječi članka: pcelari, mogu, izvoziti, u, norvesku, i, jordan, hrvatske, saveza, godina, knežević, pčelarskog, pčelarenja, drugih, pčelarstvo, manifestacije, pčelare, pčelari, opreme, pčelarski, proizvoda, pčelinjih, jordan, pčelarskih, pčelarskog saveza, pčelarstvo knežević, živi cijela obitelj, socijalno radna zadruga, braniteljska socijalno radna, hrvatskog pčelarskog saveza


Miroslav Flego

Svi tekstovi autora

Autor Miroslav Flego

Miroslav je dugogodišnji novinar i poznavatelj agrara, a najdraža tema su mu prosvjedi :)


Slike Pčelari mogu izvoziti u Norvešku i Jordan