Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pčele
  • 22.07.2013.

Pčelama protiv mina

Pčele bi pomagale pirotehničarima u razminiravanju ...

  • 326
  • 15
  • 0

Ubuduće bi pčele mogle pomagati pirotehničarima na njihovu zadatku u razminiranju. Projekt je izazvao interes javnosti ne samo u RH, već i diljem svijeta. Kako to pčele rade demonstrirali su stručnjaci na vojnom poligonu Cerovac kraj Karlovca.

Do sada su to radili strojevi, ljudi i psi. A uskoro bi mogle i pčele. Teoriju staru nekoliko godina, znanstvenici su prihvatili objeručke.

"Gledajte to je mali milijun senzora koji mogu ići na veliku površinu", objašnjava prof.dr.sc. Milan Bajić, koordinar projekta.

Ti bi senzori na 664 četvornih kilometra minski sumnjivog područja u RH uskoro, osim peluda, mogle tražiti mine!

"One se mogu trenirati u vrlo kratkom vremenu i mogu dati rezultate koje su u nekim slučajevima iznenađujući", kaže Tomislav Ban, pomoćnik ravnatelja HCR-a.

Evo kako funkcionira metoda, u ovoj košnici nalaze se i papirnate vrećice s eksplozivnim prahom. Pčele se naviknu na taj miris i nakon što izađu, isti traže i u prirodi!

Trener pčela, profesor je s Agronomskog fakulteta, Nikola Kezić. "Dokazali smo prošle godine da one mogu prepoznati taj miris i da to mogu povezati s izvorom hrane", objašnjava prof.dr.Nikola Kezić, voditelj tima za istraživanje pčela. Nakon treninga, pčele se puštaju.

Njihovo kretanje tada prati tim profesora Bajića. "U pravilu je pčela toplija od trave i na temelju toga se otkriva. I ovaj tu cepelin on nosi senzor, termovizijsku kameru i računalo", kaže prof.dr.sc. Milan Bajić, koordinar projekta.

Ta oprema locira gdje se pčele roje! A gdje se roje, tamo postoji mogućnost da se nalazi i ekslpozivna naprava. Projekt vrijedan 14,9 milijuna eura trajat će 4 godine. U njemu sudjeluje 26 istraživačkih cenatara iz 11 zemalja.

Pčele pritom ostaju žive i zdrave. Posljedica na njihovo zdravlje nema, kao ni na kvalitetu meda, a pomoć bi mogla, tvrde znanstvenici biti golema.

Foto:Stock.xchng


Izvori

Nova TV


Tagovi

Pčele Razminiravanje Mine Pirotehničari