Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja meda
  • 09.11.2014. 19:05

Pad u količini meda nadoknadili kvalitetom!

Nestašicu meda izvukla je ove godine njegova nepobitna kvaliteta. Dokazali su to pčelari i na nedavno održanima Danima meda.

Foto: depositphotos.com
  • 628
  • 27
  • 0

Velike količine kiše uzrokovale su lošu godinu i za primorske pčelare. Međutim, nestašicu meda izvukla je ove godine njegova nepobitna kvaliteta. Dokazali su to pčelari i na nedavno održanima Danima meda. Ukupni šampion nedavno održanog 19. Ocjenjivanja kvalitete sortnih vrsta meda u Hrvatskoj je bio med od kadulje OPG-a Matahlija iz Lopara, šampion bagrema bilo je Obiteljsko pčelarstvo Škrlec iz Radoboja, a šampion kestena OPG Antolčić iz Velike Gorice.

Kvaliteta i konkurentnost meda i pakovina

"Po manjem broju pristiglih uzoraka vidljivo je da je proizvedeno znatno manje meda nego prijašnjih godina i pčelari su imali znatne štete. Unatoč tome, kvaliteta ovogodišnjeg meda je dobra. Naš je med kvalitetan i konkurentan, ali je bitno i njegovo pakiranje. Bez dobrog pakiranja proizvoda mi ne možemo biti izvoznici" rekao je Ernest Nad, tajnik organizacijskog odbora.

Ove se godine prvi put dogodilo da je za prvih šest mjeseci u Hrvatsku uvezena i izvezena podjednaka količina meda, oko 140 tona. Ipak, naš med koji se izvozi za 5.400$ po toni, znatno je skuplji od onog koji se uvozi, po cijeni od 3.400$ dolara po toni, što dokazuje da postoji velika razlika u kvaliteti.

Osječko-baranjska županija na godinu proizvede 1.500 tona meda te je najveći proizvođač meda u Hrvatskoj (gdje je sveukupna proizvodnja oko 8.500 tona). Kako je edukacija pčelara najvažnija stavka u napretku proizvodnje, manifestacija je upotpunjena i stručnim savjetima.

Bilo je riječi o biološkom uzgojnom stanju i utjecaju vanjskih čimbenika na pčelinje zajednice u ovoj godini, s posebnim naglaskom na američku gnjiloću i pojavu etinioze.

Obiteljska tradicija duga jedno stoljeće

Punih ruku nagrada otišao je 57-godišnji Dušan Matahlija iz Lopara, koji je uz šampionsku titulu za med od kadulje dobio nagrade i za med od smilja i drača te pakovinu. Pčelarstvo je duboko ukorijenjeno u tradiciju ove obitelji, koju je započeo još Dušanov pradjed 1914. godine, a on sam je uz djeda postao mladi pčelar kao dvanaestogodišnjak.

Tradicija će se, kaže Dušan, nastaviti preko njegova sina, koji je trenutačno najviše zadužen za marketing i plasman proizvoda. OPG Matahlija danas ima 200 košnica na otoku Rabu, a jednom godišnje košnice seli na nenaseljeni otok Grgur na kaduljinu pašu i smilje. Osim meda, u ponudi imaju i druge proizvode na bazi peluda i propolisa, a sve što proizvedu prodaju praktički na kućnom pragu.

Foto: depositphotos.com


Tagovi

Med OPG Matahlija Marica Antolčić Obiteljsko pčelarstvo Škrlec Zlatko Pavošević Ernest Nad Ivana Tlak Gajger Lidija Svećnjak Kvaliteta meda Slavko Horvat Pčele Med od smilja


Partner

Televizija Slavonije i Baranje d.o.o.

Super TC, Trg slobode 6, 31000 Osijek, Hrvatska
tel: +385 (31) 203-000, fax: +385 (31) 203-111, e-mail: stv@stv.hr web: http://www.stv.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!