Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prinos meda
  • 09.11.2022. 09:00
  • Osječko-baranjska, Osijek

Ove godine prinosi meda i do 50 kilograma po košnici

Dok je ratarima suša poremetila urod, pčelarstvu ne smeta. Dapače, sprječava širenje varoe pa se stigne na vrijeme intervenirati.

Foto: Printscreen
  • 2.985
  • 171
  • 0

"Nakon nekoliko loših godina nismo bili baš optimisti, ali ova nas je iznenadila u pozitivnom smislu", izjavio je za Osječku televiziju Slavko Stojanović, predsjednik Pčelarske udruge "Pčela" iz Osijeka.

Kako kaže, prinosi su izuzetni, oko 50 kg po košnici. To je značajno više od 15-ak koliko se skupljalo zadnjih nekoliko godina.

Drveće i cvijeće je ovo proljeće dobro medilo pa je nektara i peludi bilo u izobilju čak i bagremovog kojeg je dugo nedostajalo. "Unatrag dvije godine on je stradao od mraza koji se pojavio dosta kasno u travnju, a ove godine je bio izuzetno dobar na svim područjima RH", napomenuo je Stojanović.

Nije bilo mrazeva

Prema njegovim riječima, suncokret je rano došao, ali dobro je medio i dao dobru podlogu za uzimljavanje pčela i pripremu za narednu godinu. 

Sa svojom je proizvodnjom, kaže, zadovoljan, a imao je oko 45 kg po zajednici i to tri vrste meda. Riječ je o uljanoj repici, bagremu i cvjetnom medu odnosno suncokretu. Dok je ratarima suša poremetila urod, pčelarstvu ne smeta. Dapače, sprječava širenje varoe pa se stigne na vrijeme intervenirati.

Osim toga, nije bilo ni kasnih mrazeva pa je drveće i cvijeće medilo dobro od početka sezone. Ipak, cijenu medu ne formira samo prinos nego i ulazni troškovi koji su i u pčelarstvu drastično skočili.

Rast cijene meda 

"Mi koji imamo vozne jedinice moramo platiti dizel. Sva ambalaža je otišla za skoro 300 posto", priča Stojanović rekavši da su pčelari digli cijenu za 15-ak posto. "To nije značajno u odnosu na sve ostale cijene poput ulja i šećera", uspoređuje. Kaže kako su troškovi otišli 40 posto gore, a cijena meda porasla je za 15 posto.

Osvrnuo se i na problem uvoznog meda. "Najveći ponuđač bila je Ukrajina, a on sada slabo stiže na naša tržišta. Bojim se da ćemo se vraćati na uvoz iz Kine koji uvijek graniči s kvalitetom", zaključuje ovaj osječki pčelar. 

Više pogledajte u videoprilogu: 

 

Tagovi

Slavko Stojaković PU Pčela Prinos Med Cijene Uvoz


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]