Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agronomski fakultet
  • 22.06.2015. 10:20

Otvoren pčelinjak Agronomskog fakulteta

Grad Zagreb je s milijun kuna financirao obnovu pčelinjaka Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Restauriran i suvremno opremljen, otvoren je na zadovoljstvo zagrebačkoga sveučilišta, vodećih ljudi fakulteta te studenata koji će u njemu stjecati nova znanja.

Foto: Grad Zagreb
  • 852
  • 299
  • 0

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i rektor Sveučilišta u Zagrebu prof.dr.sc. Damir Boras, otvorili su Pčelinjak Agronomskog fakulteta. Riječ je o zaštićenom kulturnom dobru, upisanom u Registar nepokretnih spomenika kulture, koji je nekada bio pčelinjak biskupa Haulika.

Smješten je na sjeveroistočnom dijelu maksimirskog perivoja, odnosno sjeverno od središnje fakultetske zgrade. Prema podacima o povijesnom nastajanju zgrade, procijenjeno je, da je objekat izgrađen između 1838. i 1843. godine, kao gospodarska zgrada, stan nadlugara i pčelinjak. Njegova je rekonstrukcija započela 2012. godine, a uključivala je izradu projekata te konzervatorsko-restauratorska istraživanja, u skladu s kojima je, tokom prošle i ove godine, napravljena obnova. Radove je financirao Grad Zagreb.

Spomenik kulture

"Sretni smo i ponosni što smo mogli sudjelovati u ovom projektu, ne samo financijski nego i logistički. Objekat je obnavljan pod budnim okom Zavoda za zaštitu spomenika kulture, jer naše vrijednosti moramo štititi", kazao je prilikom otvorenja gradonačelnik Bandić.

"Ova zgrada je dugo vremena propadala, a zahvaljujući Gradu Zagrebu i zagrebačkom Sveučilištu, odobreno nam je oko milijun kuna koje smo uložili u njezinu obnovu i koja će sada služiti u znanstveno nastavne svrhe. Jer, mi smo fakultet s dugom tradicijom u pčelarstvu", istaknula je Tajana Krička, dekanica Agronomskog fakulteta u Zagrebu, a prenio portal zna.hr.

Rektor Boras je naglasio je da bez gradonačelnika Bandića, suradnja Grada Zagreba i Sveučilišta ne bi bila moguća.

"Grad Zagreb ne podupire samo nastavnu jedinicu već i istraživački aspekt Sveučilišta, kao i samo Sveučilište kao dio kulture i znak nacionalnog identiteta" zaključio je rektor Boras.

Pčelinjak je pod vodstvom Zavoda za ribarstvo, pčelarstvo, lovstvo i specijalnu zoologiju, a njegova sadašnja funkcija uključuje uredski prostor za smještaj dijela djelatnika Zavoda, laboratorij za analizu pčelinjih proizvoda i biologiju pčela s pokusnim pčelinjakom, vrcaonu, studentski praktikum te bočna drvena krila namijenjena za formiranje povijesnog muzeja pčelarstva i paviljonski smještaj košnica.

Foto: Grad Zagreb


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske djelatnosti te su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mjesta obitavanja pčela su veliki... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Milan Bandić Damir Boras Pčelinjak Agronomski fakultet u Zagrebu Kulturno dobro Biskup Haulik Maksimirski perivoj Grad Zagreb Pčelarstvo Tajana Krička Laboratorij Studentski praktikum Vrcaona Muzej pčelarstva Košnice


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jučer je u osječkom kinu Urania u sklopu aktivnosti centra Europe Direct Osijek održana informativna radionicu na temu dezinformacija i medijske pismenosti. O značaju ovih tema za današnja društva u uvodnom dijelu radionice govoriili su med... Više [+]