Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pčelarstvo
  • 04.04.2023. 10:30
  • Grad Zagreb, Zagreb

Odbor za poljoprivredu: Usvojene preporuke za unaprjeđenje stanja u pčelarstvu

Riječ je o ukupno 13 preporuka kojima se planira unaprijediti stanje u domaćem sektoru pčelarstva.

Foto: Depositphotos/IgorVetushko
  • 3.350
  • 238
  • 0

Odbor za poljoprivredu usvojio je preporuke za unapređenje stanja u sektoru pčelarstva u Republici Hrvatskoj. 

Kako su priopćili, riječ je o ukupno 13 preporuka: 

  1. S namjerom vrednovanja oprašivačke uloge pčela, te ravnomjernije raspodjele sredstava koja se isplaćuju, pa time i osiguranja potpore za sve pčelare u Republici Hrvatskoj, pozivamo na uvođenje potpore po pčelinjoj zajednici.
  2. O uvođenju potpore po pčelinjoj zajednici, Odbor će provesti politički dijalog s Europskom komisijom i Ministarstvom poljoprivrede.
  3. Kako bi se pčelarima koji su već investirali u pčelarsku opremu iz Nacionalnog pčelarskog programa, čime su zadovoljili potrebe za opremom koja im je potrebna za proizvodnju, omogućila potpora za nabavku kamiona, investiranje u punionice i kušaonice meda, financiranje troškova skladištenja i ambalaže, poziva se Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatski pčelarski savez na osmišljavanje modela za financiranje istih kao i uključivanje pčelara kao korisnika mjera iz Programa ruralnog razvoja.
  4. S namjerom zaštite pčela, Odbor poziva na snažnije informiranje i edukaciju poljoprivrednika o održivoj uporabi pesticida. 
  5. S namjerom očuvanja i zaštite pčelinjih paša, bez kojih nema proizvodnje meda, te sukladno tome i očuvanja biološke raznolikosti, ukazuje na potrebu vrednovanja i uključivanja sadnje medonosnog bilja i drveća u sve relevantne nacionalne politike. 
  6. Vrednujući oprašivačku ulogu pčela u šumarstvu, ali i aktivnosti koje se mogu provoditi povezivanjem pčelarskog i šumarskog sektora, pozivaju Hrvatske šume d.o.o. da olakšaju pčelarima pristup pčelinjim pašama u šumama i šumskom zemljištu kojima kao tvrtka upravljaju i gospodare te da ulože potrebne napore kako bi se očuvale postojeće šume lipe i kestena. Ukazuje i na važnost zabrane primjene pesticida, ali i važnost sadnje medonosnog bilja na javnim površinama koje održavaju jedinice lokalne samouprave, te poziva Hrvatsku zajednicu općina i Udrugu gradova u Republici Hrvatskoj da svoje članice informiraju o istom. 
  7. Pozivaju se jedinice lokalne samouprave da u svojim komunalnim redovima koje donose, prepoznaju važnost pčela i pčelarstva, i na taj način doprinesu obavljanju urbanog pčelarstva i smanjenju 'ilegalnog' pčelarenja. Preporučuje se provođenje šire rasprave o obavljanju djelatnosti urbanog pčelarstva. 
  8. Zbog visokog udjela patvorina meda koje se stavljaju na europsko i nacionalno tržište, Odbor poziva Državni inspektorat Republike Hrvatske na povećanje broja kontrola i inspekcijskih nadzora meda koji dolazi iz uvoza i stavlja se na hrvatsko tržište, kao i na snažnije informiranje i educiranje proizvođača i potrošača o ispravnom deklariranju meda.
  9. Pozivaju Nastavni Zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar da u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede i Hrvatskim pčelarskim savezom pristupi izradi "Peludnog atlasa“ s ciljem utvrđivanja peludnih svojstava kako bi se došlo do markera koji su jedinstveni za Hrvatsku i za njene pojedine mikroregije, a što bi doprinijelo lakšoj kontroli i otkrivanju prijevara s medom.
  10. Odbor poziva Ministarstvo poljoprivrede da podrži izmjene Direktive o medu na EU razini na način da se uvede jasno navođenje zemlje podrijetla na staklenci kao i postotni udio u mješavinama kako bi se stalo na kraj uvozu meda upitne kvalitete i niskih cijena, što predstavlja nelojalnu konkurenciju našim pčelarima i opasnost za zdravlje naših potrošača.
  11. S namjerom zaštite konkurentnosti hrvatskih pčelara i poljoprivrednih proizvođača, pozivaju državne institucije te jedinice lokalne i regionalne samouprave da kroz kratke lance opskrbe hranom osiguraju dostupnost lokalno proizvedenih poljoprivrednih proizvoda i meda u javnim ustanovama kojima su osnivači.
  12. Kako bi se potaknulo pčelare na uključivanje u dobrovoljno označavanje meda koristeći Nacionalnu staklenku za med, pozivaju Hrvatsku zajednicu županija da putem svojih članica podupre njezino korištenje.
  13. Odbor za poljoprivredu razmotrit će Inicijativu kojom bi Republika Hrvatska postala država prijateljica pčela. 
     

Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske djelatnosti te su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mjesta obitavanja pčela su veliki... Više [+]

Tagovi

Pčelarstvo Preporuke Odbor za poljoprivredu


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).