Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Opg Balja
  • 09.04.2017. 13:00

Od stogodišnje tradicije u pčelarstvu do kozmetike od meda!

Od njihovih kozmetičkih proizvoda najviše se traži melem od propolisa, balzam za usne i melem sa pčelinjim otrovom

  • 1.456
  • 104
  • 0

Pčelarstvo u obitelji Balja ima tradiciju dužu od 100 godina, a u obitelj ju je iz Podravine donijela njihova prabaka Katarina (rođena 1913. godine), tako što je u miraz donijela dvije košnice pletare.

Nakon nje pčelarstvom se nastavio baviti njen sin Josip Balja (rođen 1942. godine), danas umirovljeni veterinar, a koji je svoje iskustvo i znanje prenio na sina Domagoja, a on kasnije na svoju suprugu Tatjanu.

Stalni kupci kao dokaz kvalitete

Registrirani su kao OPG Balja od 1997. godine, a ukupno imaju 60 proizvodnih zajednica, što ih svrstava u male proizvođače, ali vrlo cijenjene među kupcima. OPG Balja iz Garešnice ima stalne kupce i potrebe su puno veće nego što uspiju proizvesti.

Kozmetiku od meda i propolisa rade po staroj recepturi njihove prabake Katarine, a nastaje od njihovog meda, propolisa, pčelinjeg otrova, cvijeća nevena, crnog sljeza, kadulje, lavande. Jedini sastojak koji su promjenili u recepturi prabake je svinjska mast, umjesto koje kao osnovu svake kreme ili melema koriste domaće maslinovo ulje sa OPG-a iz Korčule. Cvijeće je također iz njihovog prirodnog uzgoja jer svake godine posade oko 2000m2 cvijeća nevena i crnog sljeza ispred njihovog pčelinjaka.

Postupak proizvodnje je jednostavan i bez ikakvih konzervansa, jer sam propolis je prirodni konzervans, a radi se tako da se cvijeće nevena ili ostalog navedenog ostavi oko mjesec dana u maslinovom ulju, nakon čega se cvijet izvadi i ulje se dodaje u posudu sa određenom količinom propolisa i sve se grije na laganoj pari bez vrenja, tako dobivena krema se očvrsne djevičanskim voskom dobivenim isključivo do voštanih poklopaca ili od voska iz građevnjaka. Ista procedura je i sa kremama samo od propolisa i pčelinjeg otrova samo bez cvijeća.

Sve se više koristi izvorna kozmetika

Učinkovitost melema od propolisa je višestruka i blagotvorna, a u staroj narodnoj medicini koristio se u liječenju dubokih i zagnojenih rana, starih čireva, naborane kože, osipa, gljivičnih oboljenja rana, akcema, osipa, svraba i drugih kožnih bolesti. I mi sami koristimo meleme kod svih ozljeda, odnosno doslovno za sve vanjske ozljede i slično. istaknula je Tatjana Balja dodavši da danas sve više ljudi koristi izvornu kozmetiku kao i prehranu.

Od njihovih kozmetičkih proizvoda najviše se traži melem od propolisa i balzam za usne, a naravno i melem sa pčelinjim otrovom, jer po mišljenju mnogih pčelinji otrov je uistinu eliksir zdravlja.

Do sada nikada i od nikog nisu dobili nikakvu potporu ili poticaj za njihovu djelatnost što smatraju, što je šteta, jer u ovoj proizvodnji doista postoji veliki potencijal.

Trenutno imaju u pripremi jedinstveni projekt, koji će nas nema sumnje iznenaditi svojom kvalitetom i uloženim trudom. Kao što je i dosadašnji itekako očigledan uspješan rad u njihovom Obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu.


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske djelatnosti te su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mjesta obitavanja pčela su veliki... Više [+]

Tagovi

Pcelarstvo Obitelji Balja Tradiciju Prabaka Katarina Domagoja Tatjanu OPG Balja Garesnice Kozmetiku od meda i propolisa Pcelinjaka Tatjana Balja Kozmetickih proizvoda Pcelinji otrov Josip Balja


Autorica

Jelena Hendić

Više [+]

Jelena je magistar novinarstva sa višegodišnjim iskustvom. Njezin moto je: Novinarstvo nije posao, već način i stil života!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.