Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pčelarski priručnik
  • 17.01.2021. 13:30

Objavljen novi priručnik o bolestima pčela - darujemo tri komada

U priručniku su detaljno opisani i fotografirani simptomi bolesti, dijagnoza, prijenos te kao najvažnije prevencija i suzbijanje. Provjerite kako doći do njega!

Foto: Agroklub
  • 2.886
  • 778
  • 1

Objavljena je prava pomoć pčelarima, veterinarima i savjetodavnim službama, a riječ je o praktičnom priručniku "Glavne bolesti medonosne pčele: Kako ih prepoznati, spriječiti i liječiti".

Djelo su osmislili i kreirali Giovanni Formato i Marco Pietropaoli iz Laboratorija za apikulturu, proizvode medonosne pčele i bolesti Eksperimentalnog zooprofilaktičkog instituta Toskane u Laziju, u suradnji s Charlotte Lietaer iz FAO Odjela za istraživanje i razvoj UN-a.

Objavljen je na engleskom jeziku, a u Hrvatskoj na 146 stranica izlazi u stručnom prijevodu, u suradnji s predsjednicom Hrvatskog apiterapijskog društva dr. sc. Gordanom Hegić.

Bolesti medonosne pčele sve više uzimaju maha

"Bolesti medonosne pčele oduvijek su bile sastavni dio pčelarstva. No posljednjih godina uzimaju sve više maha", ističe Hegić. Upravo je iz toga razloga, pojašnjava, ovaj priručnik preveden kao najjednostavniji i praktično primjenjiv, a istovremeno vrlo stručan i kompleksan. U njemu su detaljno opisani i fotografirani simptomi bolesti, dijagnoza, njihov prijenos, te kao najvažnije prevencija (biotehničke metode) i suzbijanje.

U njemu su opisane glavne bolesti kao što su varooza, tropileloza, mali kornjaš košnice, nozemoza, amebijaza, američka gnjiloća, europska gnjiloća legla, kamenito leglo te virusne bolesti.

U posebnom dodatku knjizi nalazi se tabelarno prikazana međunarodno usklađena lista dobre pčelarske prakse iz 2020. godine te popis usklađenih biotehničkih metoda u pčelarstvu.

"Smjernice dobre pčelarske prakse nisu namijenjene samo za pčelinje bolesti, nego je namjera da ih pčelari primjenjuju općenito u primarnoj proizvodnji. One su alati za uspješno nošenje s izazovima na  koje nailaze u svakodnevnom radu sa svojim pčelama", naglašavaju autori.

Knjiga se prodaje po cijeni od 148 kuna, izdavač je Geromar d.o.o., a možete ju naručiti putem ove poveznice

Zaigraj i osvoji!

Agroklub vam je u suradnji s Hrvatskim apiterapijskim društvom odlučio pokloniti tri knjige. Sve što trebate je u komentar ovoga teksta napisati pet bolesti medonosnih pčela. 

Prva tri komentara koja osvoje najviše lajkova do srijede, 20. siječnja 2021., u 12 sati osvaju ovaj obiman i stručan priručnik. 

Sretno svima!


Tagovi

Pčelarski priručnik Bolesti Medonosne pčele Simptomi Dobra pčelarska praksa


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]