Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Brendiranje meda
  • 14.04.2016. 11:30

O otkupu Bagremovog meda zagorskih bregov

Pčelari su svjesni da ukoliko med prodaju u bačvama, naljepnice s brendiranim žigom mogu se nalijepiti na bilo koju staklenku s bilo kojim medom!

  • 1.853
  • 269
  • 0

Nakon brendiranja županijske robne marke Bagremov med zagorskih brega, odnosno registracije te robne marke, zajedničkim aktivnostima Krapinsko-zagorske županije i Saveza pčelarskih udruga ove županije, ove godine slijedi intenzivniji marketinški iskorak.

Tako bi se ova robna marka mogla naći uz čaj svakog ugostiteljskog objekta, najprije u ovoj županiji, a onda i dalje.

Treće zemlje žele baš zagorski med

Naime, postoje zainteresirani kupci "trećih zemalja" za okup meda iz Hrvatskog zagorja, no kako bi se spriječile bilo kakve manipulacije, prije toga će se utvrditi točne količine s kojima zagorski pčelari mogu na takva tržišta, osigurati staklenke u koje će se spremati, a onaj med koji udovoljava svim kriterijima iz pravilnika, dobit će i žig "Bagremov med zagorskih bregov".

Zagorski pčelari, naime, poznati su sa svojim kvalitetnim medom ne samo u Europi gdje redovito dobivaju zlatna priznanja i šampioni su ocjenjivanja, no svjesni su da ukoliko med prodaju u bačvama, naljepnice s brendiranim žigom mogu se od treće strane nalijepiti na bilo koju staklenku i može mu se dodati med koji nije originalno zagorski, a to onda nije proizvod koji ima dodanu vrijednost.

Prošle godine dobili donaciju za šećer

Između ostalog, o tome se raspravljalo na godišnjoj skupštini Saveza pčelarskih udruga Krapinsko-zagorske županije koji broji 390 članova u osam udruga. Kako je rekao predsjednik saveza Zdravko Bedeniković, aktivnosti Saveza usmjerena su na dva područja.

Neki od nagrađivanih zagorskih pčelara

Jedan je rad s udrugama u cilju edukacije članova i ostvarivanje prava iz nacionalnog pčelarskog programa te informiranje članova oko ispunjavanja zakonskih regulativa u pčelarstvu te oko ostvarivanja novčanih potpora iz nacionalnog pčelarskog programa.

Drugo područje na kojem Savez djeluje je na promociji pčelarstva i pčelinjih proizvoda. I ove godine ovi će pčelari organizirati izložbu i ocjenjivanje meda te sudjelovati na raznim manifestacijama. Prošle godine dobili su i donaciju Krapinsko-zagorske županije od 100.000 kuna, a za taj novac nabavljen je i podijeljen šećer pčelarima.

Gradnja Centra za posjetitelje

Ove godine Županija će isfinancirati marketinški projekt meda u "šampon vrećicama" od kojeg se, istaknuo je župan Željko Kolar, ne očekuje financijska korist, ali o tome kako je zagorski med dobar treba pričati turistima, a ne sebi.

"Trebamo iskoristiti činjenicu da godišnje 200.000 ljudi prespava u našoj županiji, Roses Designer Outlet Centru u Svetom Križu Začretju obiđe 1,4 milijuna ljudi, Hrvatsko nacionalno svetište u Mariji Bistrici milijun hodočasnika pa stoga trebamo napraviti iskorak u marketingu", kazao je krapinsko-zagorski župan Željko Kolar koji je i ekskluzivno najavio i europski projekt gradnje Centra za posjetitelje na izlazu s autoceste kod Rosesa u kojem će se nuditi autohtoni zagorski proizvodi koji su brendirani. Do konačne izgradnje nudit će se već ovog ljeta tri proizvoda među kojima će biti i zagorski med.

Priznati i poznati u cijelom svijetu

Među brojnim nagrađivanim pčelarima iz ove županije koji imaju čak i svjetske prvake, je i Nenad Martinjak koji zna da ima 28 zlata, ali ne i koliko šampionskih titula.

"Posljednja šampionska titula je iz Semiča u Sloveniji gdje je sudjelovalo 140 pčelara s ukupno 223 uzorka meda od kojih 156 iz Slovenije i 68 iz sedam zemalja. Svako zlato i šampionska titula bilo kojeg našeg pčelara znači da je naš med doista dobar", kaže Nenad. S pčelarenjem se iz ljubavi počeo baviti 1989. godine s deset košnica, a danas ih ima 25. Najvažniji mu je bagremov med iz Zagorja, a kamionom vozi pčele pa ima i med od kestena iz Banije, amorfe iz Ivanić Grada, medunike u Lici i druge.

Nagrade za pčelare

Prošle godine podbacile

Prošle godine bile su pčelarski loše pa je proizveo 2,5 do tri tone meda, a u dobrim godinama dobije pet do šest tona meda. "Do takve razlike dolazi se jer smo mi zapravo tvornica na otvorenom, pa su nam vremenske nepogode, osobito suše, radile probleme. Ako nam podbaci bagrem, cijela godina nije dobra", kaže Nenad Martinjak koji se educira i prati trendove i po pitanju bolesti.

Bojazan od novih bolesti

"Još praktično nismo dobro prostudirali varrou, a već su nam na pragu nove bolesti. Nova bolest Aethina tumida, kornjaš koji je već u Italiji, za koju godinu možemo očekivati i kod nas. Nova je i Nozemoza Carana. Do sada je bila Nozemoza Apis prisutna, ali ju je Cerana potisnula. To je tihi ubojica. Jednostavno odjednom ostaneš bez pčela jer odlete ugibati izvan košnica. Američka gnjiloća je bolest o kojoj se malo priča, a jako je opasna i mora se zakonski suzbijati i svaku sumnju prijaviti veterinaru", objasnio je pčelar Nenad Martinjak.


Fotoprilog


Tagovi

Pčelari Med Nenad Martinjak Savez pčelarskih udruga KZŽ


Autorica

Silva Videk

Više [+]

Novinarka s dvadesetogodišnjim iskustvom u Večernjem listu, s agronomskim obrazovanjem. Njezin moto je: Novinarstvo nije zanat već način života! :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]