Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Moku virus
  • 27.11.2016. 09:00

Novi virus s Havaja prijeti pčelama

Na havajskom otoku izoliran je virus "Moku" iz invazivne ose Vespula pensylvanica. Virus posebno ugrožava medonosne pčele.

Foto: bigstockphoto.com/Inventor
  • 2.826
  • 339
  • 0

Nedavna istraživanja objavljena u časopisu Scientific Reports predstavila su novootkriveni virus nazvan "Moku" po havajskom otoku na kojem je prvi put izoliran iz invazivne ose Vespula pensylvanica.

Znanstvenici upozoravaju i na vrlo brz i lak način prenošenja ovog virusa, zbog povećanja populacije invazivnih osa pa je cijela priča predstavljena kao nova prijetnja za oprašivače širom svijeta.

Posebno ugrožene medonosne pčele

Analizu, identifikaciju i karakterizaciju novog virusa obavljao je tim koji je predvodila Purnima Pahori sa Instituta Irlam. Ovaj virus posebno ugrožava medonosne pčele. Purnima Pahori je navela da je upotreba nove, odnosno usavršene tehnike genetskog sekvenciranja dovela do učestalog otkrivanja novih sojeva virusa, a da posljednje u nizu provedenih istraživanja potvrđuje značaj novih tehnologija u predviđanju posljedica koje neka sasvim nova biološka invazija može izazvati.

Virus prisutan u manjem, ali postojanom broju

Zaključak istraživanja upućuje na činjenicu da je "Moku" virus trenutno prisutan u manjem, ali postojanom broju slučajeva u određenim oblastima na Havajima. Vjerojatno je i da postoji veza između spomenute virusne infekcije i povećanog broja gubitaka pčelinjih zajednica. Daljnja istraživanja će biti usmjerena u pravcu detaljnije evaluacije zaraženih zajednica.

U principu, izazovi u budućnosti koja donosi sve razvijeniju tehnologiju i olakšava rad biologa, bit će samo procjena biološke relevantnosti novootkrivenih patogena i ispitivanje uloge koju određeni patogen ima u ekologiji svog domaćina. Na konkretnom primjeru, vrlo dobro se zna kakvu štetu pčelinjoj zajednici radi varoa, ali otkriće novog patogena kao što je "Moku" virus, navodi da se moraju uložiti veliki napori da bi se došlo do konkretnih činjenica o štetnosti za domaćina, u ovom slučaju medonosnih pčela.

Nova saznanja podsjećaju i da je borba protiv osa na pčelinjaku važan dio svakodnevnih obaveza pčelara jer prijetnji je sve više.

Foto: bigstockphoto.com/Inventor


Tagovi

Pčele Opasnost Virus Moku


Autorica

Marija Antanasković

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa višegodišnjim iskustvom u novinarstvu. Zaljubljenik u poljoprivrednu tehniku.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]