Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Terenska edukacija
  • 15.08.2013.

Novi način vođenja evidencije pčelara

Hrvatski pčelarski savez će tijekom rujna i listopada 2013. provoditi terensku edukaciju pašnih povjerenika kako bi ih se upoznalo s načinom rada u novoj evidenciji.

  • 1.800
  • 112
  • 0

Počinje primjena Nacionalnog pčelarskog programa od 2014. do 2016. Naime, u 2013. godini završava program potpora za razdoblje od 2011. do 2013., a novi ciklus potpora donosi i novi način vođenja Evidencije pčelara i pčelinjaka, koja je i preduvjet ostvarivanja potpora za svakog pčelara, bilo da se pčelar prvi puta upisuje u Evidenciju pčelara i pčelinjaka ili ažurira svoje podatke, što su prema Pravilniku o držanju pčela i katastru pčelinje paše dužni učiniti svake godine.

Svi pčelari iz udruge, čiji pašni povjerenik ne bude ažurirao podatke u rokovima koji će biti određeni, bezuvjetno će izgubiti pravo na potpore u tekućoj godini, navode iz HPS-a.

Slijedom toga, izrađen je i novi računalni program Evidencije pčelara i pčelinjaka koji će pojedinom pašnom povjereniku zaduženom za određene udruge omogućiti unošenje novih podataka, te ažuriranje već postojećih - na način da svaki povjerenik putem svoje lozinke može pristupiti Evidenciji pčelara i pčelinjaka te unositi podatke za svakog pojedinog pčelara. Svaku takvu izmjenu podataka pašni povjerenik je dužan prijaviti u Hrvatski pčelarski savez.

S obzirom na to da se Nacionalni pčelarski program za razdoblje od 2014. do 2016. provodi prema standardima EU, njegova primjena na terenu i način provedbe podložni su kontroli od strane Europske komisije, stoga i podaci u Evidenciji moraju biti istiniti i propisno uneseni.

Upravo iz tog razloga - Hrvatski pčelarski savez će tijekom rujna i listopada 2013. provoditi terensku edukaciju pašnih povjerenika kako bi ih se upoznalo s načinom rada u novoj evidenciji. Osim toga, izradit će se i Raspored edukacije po županijama - o čemu će početkom rujna detaljnije informirati pčelarsku javnost.

Zbog ozbiljnosti i odgovornosti provedbe novog načina vođenja Evidencije pčelara i pčelinjaka, neophodno je potrebno da terenskoj edukaciji obavezno prisustvuju svi povjerenici, a naglasak je na informatičkoj pismenosti povjerenika- što je ujedno i osnovni uvjet za unošenje podataka u Evidenciju.

Udruge koje nemaju informatički pismene povjerenike, ipak imaju dvije mogućnosti. Prva je da izaberu novog informatički pismenog povjerenika, a druga je mogućnost da postojećem povjereniku osiguraju pomoć prilikom unosa podataka u Evidenciju pčelara i pčelinjaka.

Evidencija pčelara i pčelinjaka sastoji od određenog broja podataka za svakog pojedinog pčelara (osobni podaci, OIB, GPS koordinate), a za svaki uneseni podatak, kao i za točnost te potpunost podataka o članovima udruge, odgovoran je prvenstveno pašni povjerenik.

"U slučaju nepotpunih ili netočnih podataka u Evidenciji pčelara i pčelinjaka - pčelar gubi pravo na potporu", naglašavaju iz Hrvatskog pčelarskog saveza.


Tagovi

Evidencija pčelara Program potpora Hrvatski pčelarski savez Pašni povjerenik Terenska edukacija


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!