• Pčelari pioniri
  • 20.09.2017. 10:30

Neven i Damjan najmlađi pčelari u Europi

Petogodišnji Neven Škorić iz Jazovca i dvije godine mlađi Damjan Gagić, "pčelare" u selima Kijevci i Vrbaškau susjednoj BiH. I njihovi očevi Dario Škorić i Goran Gagić ubrajaju se u najmlađe pčelare u regiji.

Foto: Boško Grgić
  • 983
  • 49
  • 0

Nevenu Škoriću, petogodišnjem dječaku iz Jazovca kod Gradiške u susjednoj BiH, omiljeno mjesto za igru je očev pčelinjak. Neven svakodnevno, satima boravi među košnicama i pčelama.

Ovog dječaka pčele uopće ne napadaju niti se tko sjeća da se Neven požalio na ubod ovihkukaca. Njihova kuća u potkotkozarskom selu Jazovac okružena je košnicama, čistom prirodom i pašnjacima. Pčelarstvo je tradicija u Škorićima. Time su se bavili Nevenov djed Slavko, pradjed Piljo i ostali preci, a ljubav prema pčelama i medu prenosi se generacijama s koljena na koljeno

Neven uživa u prirodnom okruženju

"Pčelarstvom se bavim intenzivno, imam 60 košnica i zato ovdje provodim dosta vremena, mada većim dijelom godine živimo u Gradišci. U početku sam Nevena tjerao dalje od pčela strahujući da ga ne ubodu. Ipak, Neven je mjesto za igru pronašao tamo gdje mnogi ne smiju ni da privire. Zanemario je igračke i počeo se igrati s pčelama", kaže Dario Škorić. Inače Dario je mlad pčelar, specijalista za hvatanje odbjeglih rojeva i pletenje trnki od raževe slame. Zanimljivo je da i mali Neven slobodno stavi ruku na roj, jednostavno saživio se s pčelama.

Neven kaže da mu je najljepše u pčelinjaku te da se divi vrijednim pčelama koje neprestano lete od košnice do cvjetova sakupljajući pelud.

"Baš mi se sviđa kako zuje i unose med, hodaju mi po prstima i lete kada podignem ruku. Ponašaju se kao bubamare, hodaju po dlanu gore dolje, malo su zbunjene, a onda polijeću s vrha prsta, kada podgnem ruku. Uopće se ne bojim, pogledajte kako su vrijedne i stalno lete. I ja ću biti pčelar", kaže petogodišnji Neven.

Trogodišnji Damjan nasljednik među pčelarima Gagićima

Da Neven Škorić nije usamljen među dječacima zaljubljenim u pčele i košnice potvrđuje trogodišnji Damjan Gagić. Damjanovi roditelji Goran i Danijela su pčelari, učesnici mnogobrojnih pčelarskih sajmova u regiji i aktivni članovi Udruženja proizvođača ekološke i organske hrane. Goran je ljubav prema pčelama naslijedio od stričeva, a sasvim je siguran da će pčelarstvo među Gagićima nastaviti njegov sin Damjan.

"U svibnu 2011. godine stric mi je za rođendan poklonio košnicu i roj. Danas imam 25 društava i registriran pčelinjak. Redovno izlažemo med i ostale proizvode na sajmovima i drugim manifestacijama ne samo u Gradišci i okruženju, već i šire. Živimo za pčele i pčelarstvo, stalno se usavršavamo i pratimo najnovije trendove, jedino je na takav način moguće opstati i biti konkrentan", kaže Goran.

Ljubav prema pčelarstvu već u trećoj godini pokazao je i njegov sin Damjan. Damjan se igra s pčelarskim rekvizitima, s roditeljima već posjećuje sajmove i izložbe.

Trogodišnji Damjan formira vlastiti pčelinjak

"Damjan se u dvorištu igra s dijelovima košnica, ramovima, rekvizitima. Nabavili smo i za njega pčelarsko odijelo, sasvim je izvjesno da će i on pčelariti. Sigurno je i da će izrasti u dobrog i kompletnog čovjeka. Voli pčele i prirodu, ko voli pčele voli i ljude i stalno zrači pozitivnom energijom", kaže ponosni Goran Gagić.

Foto: Boško Grgić


Tagovi

Med Pčele Košnica Pčelarstvo Pčelar Roj Dario Škorić Jazovac Goran Gagić Damjan Gagić


Autor

Boško Grgić

Boško Grgić

Boško je inženjer menadžmenta sa dugogodišnjim iskustvom u poljoprivredi i novinarstvu. Autor je na desetine TV, radio i tiskanih serijala o poljoprivrednoj proizvodnji.