Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mladi u pčelarstvu
  • 04.04.2019. 07:30
  • Koprivničko-križevačka, Glogovac

Nenad Usorac: Lijep je osjećaj kad si sam svoj gazda

Bilo me je sram da s 18 godina mlad dečko, koji može zaraditi sam svoj novac, traži roditelje 20 kuna kada hoće otići na kavu. Tim razmišljanjem je krenula moja avantura u pčelarstvu koja se ubrzo pretvorila u ljubav i ozbiljan posao, govori Nenad Usorac.

Foto: Nenad Usorac
  • 3.251
  • 914
  • 0

Nenad Usorac, dvadesettrogodišnji poljoprivrednik iz mjesta Glogovac pokraj Koprivnice odlučio je uzeti stvari u svoje ruke i upustiti se u proizvodnju meda i mednih proizvoda. Trenutno ima 50 košnica u proizvodnji čiji je broj u stalnom porastu. Odrastanjem na poljoprivrednom gospodarstvu svojih roditelja, Nenad je navikao na rad u poljoprivredi, što mu je bio i orijentir za daljnje školovanje. Svoja znanja o poljoprivredi je proširio teorijskim i praktičnim znanjima u Srednjoj poljoprivrednoj školi u Križevcima. "Križevci nisu daleko, pa sam svaki slobodan dan proveo radeći na gospodarstvu mog tate", rekao je Nenad.

"U ozbiljniju proizvodnju meda i pčelinjih proizvoda sam krenuo nakon završetka srednje škole. Bilo me je sram da s 18 godina, mlad dečko koji može zaraditi sam svoj novac traži roditelje 20 kuna kada hoće otići na kavu. Tim razmišljanjem je krenula moja avantura u pčelarstvu koja se je ubrzo pretvorila u ljubav i ozbiljan posao“, kaže. Danas je Nenad ozbiljniji pčelar s petogodišnjim iskustvom iza sebe. Uz stalan posao koji obavlja na gospodarstvu polaznik je izvanrednog stručnog studija, usmjerenja Menadžment u poljoprivredi na Visokom gospodarskom učilištu u Križevcima.  

Prvih pet godina u poslovanju je najteže

Počeci poslovanja su bili iznimno teški, naglašava ovaj mladi poljoprivrednik. "U samom početku pčelarenja dok sam još mislio da su pčele kukci koji nose med, a ja ga vrcam, najveći problem su mi bili "kolege“ pčelari za koje sam mislio da mi žele pomoći, ali nažalost to nije bilo tako. No, bilo je tu i onih pravih prijatelja koji su nesebično davali iskrene savjete, podučavali me i vodili kroz svijet pčelarenja i ovom prilikom im se zahvaljujem na svakoj pomoći i savjetu", dodaje mladi pčelar. 

Nenad trenutno ima 50 košnica 

Kako kaže, najveći problem u proizvodnji mu radi varoa koja je uvijek prisutna u košnicama i još ne postoji način da bi se je suzbilo. "Ja je samo držim pod kontrolom ne bi li se prenamnožila. To je veći dio moga posla oko tretiranja pčela protiv bolesti. Uz varou pojavljuje se i nozemoza koja nije toliko česta, ali ipak se pojavljuje. Što se tiče vremenskih nepogoda one mi rade probleme, prvenstveno kiša ako se javi prilikom neke pčelinje paše. Tada su pčele spriječene izlijetati iz košnica po nektar koji kasnije pretvaraju u med“.

Konkurencija tjera pčelare na inovacije

Pčelarstvo kao i druge poljoprivredne djelatnosti iziskuje sve više znanja i inovativnosti. Uz rad na otvorenom jednako je važan posao prerade, skladištenja, marketinga i prodaje proizvoda. "Med skladištim u bačvama koje su napravljene od prehrambene plastike i isključivo ih koristim samo za skladištenje meda. Uz navedeno, med skladištim u staklenim teglicama u kojima također ide u prodaju. Ne prerađujem med, ali pravim razne mješavine s medom kao što su mješavina meda i cimeta, mješavina meda sa raznim suhim voćem, mješavina meda s prženim lješnjakom i mješavina meda peluda i propolisa. Od proizvoda još na tržište plasiram saće u medu i med u saću i bavim se proizvodnjom matica i matičnjaka. Unaprijed dogovoreni otkup, nažalost kod mene ne postoji. Snalazim se na razne načine, ali moji proizvodi uvijek nađu put do tržišta“.

Promociju i prodaju svojih proizvoda obavlja putem raznih sajmova i odnedavno putem društvene mreže Facebook. Budući planovi su mu, kaže, pokretanje komercijalnog uzgoja solitarne pčele koja nije agresivna i ne bode, a koristi se isključivo u voćarstvu i povrćarstvu kao oprašivač.

Poljoprivreda se isplati i može se pristojno živjeti od nje

"Mladima je poljoprivreda uglavnom neželjena profesija. Definitivno se premalo mladih bavi poljoprivredom. Trebalo bi educirati mlade i smanjiti papirologiju koja je potrebna. Zašto educirati? Pa zato jer o znanju ovisi hoće li naša poljoprivredna proizvodnja uspjeti i imati uzlaznu putanju ili propasti jer danas poljoprivreda nije samo posadi i uberi, ishrani i prodaj. Potrebno je znati kako sa što manjim troškovima proizvesti istu količinu nekoga proizvoda da bi bili što konkurentniji na tržištu.

Uz sve to trebalo bi se i više promovirati selo i blagodati koje ono nudi. Poljoprivreda se isplati i može se pristojno živjet od nje. Nećete biti milijarderi, ali moći ćete si priuštiti pristojan život. Lijep je osjećaj kada si sam svoj gazda", zaključio je Nenad.


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske djelatnosti te su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mjesta obitavanja pčela su veliki... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Pčelarstvo Mladi Med Posao


Autor

Vladimir Miloš

Više [+]

Magistar ekonomije sa specijalizacijom u poljoprivredi. Studirao i radio u Kraljevini Nizozemskoj, radio na mnogim međunarodnim projektima, dobitnik dvije dekanske nagrade, svojevremeno urednik studentskog časopisa "Plug". Poruka: Riskiraj! - Ako pobijediš bit ćeš sretan, a ako ne pobijediš bit ćeš mudriji.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije