Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetski rekord
  • 18.03.2021. 18:00

Najskuplji med na svijetu - kilogram košta 10.000 eura?

Riječ je o skupocjenom i ljekovitom proizvodu koji se sakuplja u špilji na 2.500 metra nadmorske visine, a ovaj nektar proizvode kavkaske medonosne pčele.

Foto: Depositphotos/egvdovin (ilustracija)
  • 4.884
  • 476
  • 0

Med marke Centauri iz Turske oborio je svjetski rekord kada je u pitanju cijena, ali i kvaliteta. Kako je izvijestio Guinness world records, kilogram ovog tekućeg zlata košta čak 10.000 eura, a proizvede ga se tek 30 kg godišnje.

Riječ je o skupocjenom proizvodu koji se sakuplja u špilji na 2.500 metra nadmorske visine, a ovaj nektar proizvode kavkaske medonosne pčele, otporne ne hladno vrijeme i velike nadmorske visine. Mjesto s kojeg dolazi je čak 50 kilometara udaljeno od ljudskih naselja, ali i ostalih pčelinjih zajednica.

Nastao je od ljekovitih endemskih biljaka koje rastu oko špilje, tamne je zlatnosmeđe boje i gorkog okusa. Za razliku od većine komercijalnih pčelara koji med sakupljaju dva ili tri puta godišnje, ovaj se prikuplja samo jednom u godini.

Nazivaju ga nektarom bogova

Poznat je po svojim ljekovitim svojstvima, a bogat je magnezijem, kalijem, fenolima, flavonoidima i antioksidansima. Stoga ne čudi da je najpriželjkivaniji na svijetu, a za njegovu kupnju postoji i lista čekanja. Traže ga liječnici, članovi kraljevske obitelji i mnoge druge poznate osobe, a kako piše LLM, svećenici u Tokiju su ga nazvali i "nektarom bogova",

Također, prije isporuke kupcima, prolazi rigorozna ispitivanja, a svaka bočica se šalje izravno u Tursko znanstveno vijeće na analizu.

"Neki moj proizvod nazivaju skupim, ali ja ga nazivam svjetskim blagom", zaključio je kreator ove marke, Ahmet Eren Cakir rekavši da se pravi med ne može prodavati na tržnicama i u trgovinama, jer pčele ne mogu prirodnim putem proizvesti tone potrebne za ljudsku prehranu.

Pogledajte boju i teksturu ovog meda:


Tagovi

Centauri Svjetski rekord Najskuplji med Turski med


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.