Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pčelarski sajam Dalmatina
  • 06.11.2018. 16:30

Mirko Kovačević pčelari tri godine, predao na natjecanje prvi med i osvojio - zlato!

Pčele ne poznaju riječ odgoda ili kasnije. U datom trenutku točno se moraju odraditi određene aktivnosti, nema čekanja ni kašnjenja. Svaka odgoda za sobom nosi i posljedice. Samo discipliniran rad nosi i rezultate, to je jedini i pravi put do uspjeha u pčelarstvu, kaže Mirko Kovačević.

Foto: Mladen Nejašmić
  • 1.074
  • 246
  • 0

Prvo pa zlato. Tako bi u jednoj rečenici mogli opisati nastup pčelara Mirka Kovačevića iz Kreševa Polja u općini Šestanovac na IX. Međunarodnom pčelarskom sajmu "Dalmatina“ koji se proteklog vikenda održao u Hotelu Zagreb u Splitu, gdje je njegov Medun ovjenčan zlatnom diplomom.

U sklopu senzorskog ocjenjivanja meda analizirano je ukupno 98 uzoraka. U uzorku pod rednim brojem 16 od Mirka Kovačevića utvrđen je udio vode od svega 14,6%, a električna provodivost iznosila je 1, 61 mS/cm. Na temelju navedenih rezultata i provedene peludne analize uzorak je svrstan u medun.

"Pčelarim niti tri godine i ovo je moj prvi med i odmah zlatni. Zlatni sjaj mog meda govori mi da dobro radim i idem pravim putem. Počeo sam s jednim nukleusom, a sada imam oko četrdeset košnica s tendencijom povećanja broja pčelinjih zajednica. Na selu se može živjeti ako se hoće i želi raditi i ako se hoće i želi ostati u svojoj domovini. Pčele ne poznaju riječ odgoda ili kasnije. U datom trenutku točno se moraju odraditi određene aktivnosti, nema čekanja ni kašnjenja. Svaka odgoda za sobom nosi i posljedice.

Discipliniran rad nosi i rezultate to je jedini i pravi put do uspjeha u pčelarstvu. Samim tim što sam dobio brojne čestitke od kojih izdvajam onu od prof. dr. sc. Dragana Bubala, inače izvarednog profesora na Agronomskom fakultetu u Zagrebu, daje mi dodatan postreh da nastavim i dalje sa predanim radom", informirao nas je Mirko Kovačević.

Osim pčelarstva ovaj informatičar je od nedavno krenuo s pružanjem informatičkih usluga za što je dobio bespovratna sredstva od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, a i poznati je maslinar u svom kraju. Njegovih osamdesetak maslina ove godine je dalo svega 4.8 kilograma maslina za litru ulja što je tvrde znalci, izuzetan rezultat. Tako će do konca ove ili početkom iduće godine otvoriti i OPG , a sve u cilju ostanka i opstanka na tvrdom podmosorskom kamenu.


Fotoprilog


Tagovi

Mirko Kovačević Med Zlato Pčelarski sajam Dalmatina


Autor

Mladen Nejašmić

Više [+]

Novinar mnogih domaćih tiskovina i internetskih portala. Obrađuje razne teme ruralnog dijela života Dalmacije - kako priobalja tako i Zagore.