Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita pčela
  • 11.07.2022. 15:00

Milijuni pčela u karanteni zbog varoe

Varoa do sada nije bila prisutna u Australiji. Poduzete su drastične mjere kako bi se iskorijenio parazit i spriječilo njegovo širenje

Foto: Depositphoto/mac_sim (ilustracija)
  • 858
  • 70
  • 0

Zvona za uzbunu su zazvonila u australskoj pokrajini Novi Južni Wales kada su na tri lokacije pronađene košnice u kojima je otkrivena varoa Varroa destructor.

Naime, ovaj mali, opasni parazit pčela sve do sada nije bio prisutan na ovom kontinentu, a ondje sve čine da tako ostane. Uspostavljena je zona biološke sigurnosti za istrebljenje i nadzor kako bi se vanredna situacija stavila pod kontrolu.

"Od kada smo otkrili njeno prisustvo uspostavljene su tri razine reagiranja i naknadnog naloga za hitne slučajeve na nivou cijele države", rekao je ministar poljoprivrede Dugald Saunders.

Invazivna vrsta prijeti australskim pčelama

Prije oko dva tjedna po prvi put je uočen nametnik u luci u Sidneyju zbog čega su milijuni pčela u karanteni.

U priopćenju za javnost je navedeno da se pčele ili oprema za pčelarstvo ne mogu premještati, a med i saće se ne smiju vaditi iz košnica. Nije dozvoljeno diranje košnica, osim kada se radi nadzor nad varoom ili po uputstvima nadležnih službi.

Zona iskorjenjivanja je 10 km, nadzorna 25 km, a proširena zona biosigurnosti 50 km. Mjere su poduzete kako bi se zaustavila nova pojava i zaustavilo dalje širenje. Zajednice pčela u kojima se otkrije moraju biti uništene.

Kolaps pčelinjih zajednica

Pčelarstvo u otočnoj zemlji bit će pred kolapsom ako se varoa uspije proširiti. Osim manje proizvodnje meda, u pitanju je opstanak kolonija pčela.

Prisutna je i na ostalim jedinkama (Foto: Depositphoto/FotoHelin)

Ovo je sićušni organizam koji parazitira i uništava ličinke i kukuljice, ali je prisutna i na odraslim jedinkama. Najčešće preko cvjetova pređu s pčele na pčelu i tako se nasele u novoj, nezaraženoj košnici. U Europi su prisutna dva, a u SAD tri tipa.

U suzbijanju se koriste različiti postupci i lijekovi. Često se radi o kombinaciji različitih metoda: izrezivanje trutovskog legla, izdvajanje radiličkog legla, blokiranje matice, izdvajanje zajednice s bržim razvojem varoe, formiranje novih zajednica, uzgoj i selekcija pčela tolerantnih na varou.

Pripreme za ljetni tretman varooze pčela - kako spriječiti širenje bolesti?

Koriste se i brojni preparati, a najčešće su to organske kiseline (mravlja, mliječna i oksalna). Zbog napada pčelinja zajednica slabi, životni vijek je manji, u košnici je manje nektara i polena, pčele su podložnije drugim bolestima.


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske djelatnosti te su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mjesta obitavanja pčela su veliki... Više [+]

Tagovi

Varoa Parazit pčela Pčelarstvo Karantenski štetnik Grinja


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Radna akcija subotom 💪🏼🙌🏼 #udrugaplantaza

U petak, 8. 9. otvaramo vrata našeg novog prostora.

Vidimo se na 3. PLANTidi❕❕