Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Borba protiv varoe
  • 01.07.2018. 07:30

Ljetni prekid legla kao efikasna zaštita protiv varoe!

Još to nije uzelo maha, ali pomalo se u Hrvatsku uvlači i ta metoda. Prekidom legla se omogućuje da se oksalna kiselina koristi u ljeto kada nema paše, rekao je Davorin Krakar, član pčelarske udruge Zlatna dolina. 

Foto: Screenshot
  • 4.341
  • 137
  • 0

Stigao je srpanj, a u pčelinjacima, to vrijeme je posvećeno zaštiti protiv najznačajnijeg pčelinjeg nametnika - varoe. Jedna od novijih metoda koja postaje sve više aktualna je ljetni prekid legla kao efikasna zaštita protiv ovog nametnika, pomoću izolatora matice.

"To se radi sustavom određenih kaveza. Naši pčelari su upoznati s tim. Još to nije uzelo maha, ali pomalo se u Hrvatsku uvlači i ta metoda. Prekidom legla se omogućuje da se oksalna kiselina koristi u ljeto kada nema paše", rekao je Davorin Krakar, član pčelarske udruge Zlatna dolina. 

Za postupak ljetnog prekida legla, preporučen je tip kaveza koji je patentiran u Italiji. "Nabavili smo to i aplicirali na naše testne zajednice. Matica se zatvara u kavez i onemogućuje da obavlja zalegu. Istovremeno, ne provocira se razvoj matičnjaka", pojašnjava Krakar. 

Nakon 25 dana u kojima je matica izolirana otvoreno je novo leglo. "Otvaranjem legla je izašla i Varoa i ona se nalazi na pčeli. Mi smo negdje sredinom kolovoza tretirali i uništili varou, pustili maticu, prihranili zajednice da ona intenzivno krene sa zalegom novih pčela koje će ulaziti u zimu", priča Krakar. 

Tada je leglo koje ulazi u zimu u potpunosti zdravo i dovoljno dugovječno da može vezati generacije novih pčela u proljeće.  Spomenutu metodu naš sugovornik s dvojicom kolega isprobao je prošle godine. "Uz punu suradnju Poljoprivrednog fakulteta iz Osijeka i Agronomskog fakulteta iz Zagreba. To je potpuno jedna svježa metoda. Nas trojica smo to probali i mi smo oduševljeni rezultatima. Ja sam održao šest ili sedam predavanja po Hrvatskoj, pisao u Hrvatskoj pčeli, ali narod nerado prihvaća nove stvari", priznaje Krakar. 

"Taj tretman je vrlo uspješan. On je za sada kod nas u začecima. Prije dvije godine krovna organizacija Kolos, ga je preporučila pčelarima i mi ga sada malo pokušavamo usvojiti i raditi po njegovim uputama", rekao je Tomislav Prpić, predsjednik Pčelarske udruge Zlatna Dolina. 

Matica se zatvara u mali kavez čije su stranice napravljene od "umanjene matične rešetke". "U srpnju poslije ljetnog solsticija matica se zatvori u ovaj kavez i to se sve skupa stavlja u plodište. Kavez je tako konstruiran da se miris matice širi i zajednica nema osjećaj da je izgubila maticu", pokazuje Krakar. 

Nakon 25 dana matica se pušta iz kaveza te se zajednica tretira otopinom oksalne kiseline na isti način kao i zimi. "Taj kavez ostaje u košnici. Ako je kvaliteta voska dobra, može se staviti i na satnu osnovu pa u svibnju staviti u košnicu da izgradi satnu osnovu. Taj kavez može sigurno pet godina izdržati", otkriva Krakar.  

Naš sugovornik demonstrirao nam je metodu s izolatorom ili kavezom u kojem je jedno leglo s maticom izolirano od ostalih. "Izvadi se jedan okvir pa u košnici nema deset nego devet okvira i on se zatvara. Matica tu radi zalegu friškog legla i varou privlači u taj kavez. Sedmi ili osmi dan starosti pčele, dok je ona još mala larva, ćelija u kojoj se razvija pčela se poklapa. Prije tog poklapanja varoa ulazi unutra i ona je potpuno nedostupna bilo kakvoj kemiji koju primijenite. Sedmi ili deveti dan okolno leglo ponovo se pušta u plodište. Vadi se taj okvir, maticu se mora uhvatiti, mijenja se i stavlja drugi okvir, a ovaj okvir s leglom prenosi u neki nukleus i pravi nova zajednica", pojašnjava Krakar. 

Pojašnjenu radnju potrebno je obaviti tri do četiri puta u razmaku od sedam do devet dana. "To nije jednostavno, Ono što je za tu metodu lijepo za čuti da uopće nema primjene kemije, samo ima puno znoja i živaca", zaključuje Krakar. 

No trud i znoj u ovom slučaju su isplativi, jer prekid legla ide pod ruku povećanim količinama meda u zajednici, podiže se ukupno zdravstveno stanje pčela te krajem kolovoza pčelari imaju uniformno i kompaktno leglo.   


Tagovi

Varoa Pčele Zaštita Davorin Krakar Ljetni prekid legla


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]