AgroKlub.com

\

Pčelarstvo

Dobrodošli na AgroKlub.com!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.com » Pčelarstvo » Lažni med širom Europe

Lažni med širom Europe

Analiza meda

Lažni med širom Europe

Datum: 06.11.2017. 07:30

Kategorija:

Pčelarstvo

Rezultat testiranja koje je obavio Europski zajednički istraživački centar ukazao je na to da se dodatni šećer nalazi u svakom desetom uzorku meda.

Rezultat testiranja koje je obavio Europski zajednički istraživački centar ukazao je na to da se dodatni šećer nalazi u svakom desetom uzorku meda. Testirano je 2.264 uzorka meda iz svih zemalja Europske unije, kao i iz Norveške i Švicarske.

Metode testiranja meda variraju

Prevara sa medom ima različite forme, prenosi Euractiv: "Prodaja jeftinijeg meda od različitih biljaka po cijeni čistog meda, dodavanje šećernog sirupa kako bi se povećala količina ili skupljanje meda prije vremena, pa umjetno sušenje u velikim "tvornicama meda", kako bi se skratili vrijeme i troškovi".

Članice EU su u obavezi obavljati laboratorijske testove meda koji proizvode i uvoze. Time se provjeravaju porijeklo, razina peludi, vlažnost i prisustvo dodanog šećera. Međutim, metode testiranja variraju.

"To je slično sportu i analizi dopinga. Oni koji testiraju nikad ne znaju da li ima novog lijeka na tržištu. Kad uzmete u obzir različite vrste sirupa koje su dostupne, nema jedinstvene tehnologije za sve. Potrebno je sagledati mnoge kemijske i fizičke parametre", tvrdi Stephan Schwarzinger, profesor strukturalne biologije na Sveučilištu u Bayreuthu, u Njemačkoj.

Najviše se uvozi med iz Kine

Potražnja meda u Europi je veća od proizvodnje, pa je uvoz rješenje. Najviše se uvozi iz Kine - 50%, a najveći uvoznici su Velika Britanija, Belgija i Španjolska. Prodajom meda Kina je zaradila 231 miljun eura u prošloj godini.

Međutim, većina meda iz ove zemlje se zasniva na nezrelom medu, koji se skuplja dok je još rijedak i s velikom koncentracijom vode. Nakon što su kineske sanitarne vlasti počele strogo kontrolirati kvalitetu izvoznog meda, posebno u EU, došlo je do pada izvoza u Europu za 3% u 2016. godini.

Deklaracije na medu nisu dobre

Med je u EU reguliran Direktivom o medu, ali zahtjevi za deklariranje podrijetla nisu na visokoj razini.

"Informacija na deklaraciji potrošačima ne govori ništa, osim da med nije s Marsa", kaže Walter Haefeker, direktor Asocijacije europskih uzgajivača pčela.

Postoje inicijative u Parlamentu da se ova direktiva izmjeni, kako bi uključila zemlju podrijetla i razmjere mješavina.

Foto: Neil Tackaberry / Flickr

Broj pregleda članka: 2370; Uspješnost članka: 287.5

Izvor: EurActiv

Tagovi: Analiza meda

Ključne riječi članka: lazni, med, sirom, europe, testiranja


Aleksandra Kekić

Svi tekstovi autora

Autorica Aleksandra Kekić

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.