Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pesticidi
  • 30.07.2020. 12:40

Kraj neodgovornom korištenju pesticida, slijedi veća kontrola upotrebe na terenu

Uz bolje kontrole na terenu, u planu je napraviti informacijski sustav kojim će se pratiti tijek od kupnje do korištenja pesticida na polju, najavila je ministrica Vučković.

Foto: Facebook/ Agacija - Udruga pčelara Međimurske županije
  • 1.057
  • 168
  • 0

Premda je gotovo dva mjeseca nakon nezapamćenog pomora pčela u Međimurju malo toga konkretno poznato, zadnjom analizom jasno se vidi da su na poljima u blizini košnica korišteni nedopušteni pesticidi. Upravo zbog toga, ministrica poljoprivrede Marija Vučković obećala je kako će se od sada provoditi bolje kontrole na terenu, ali i da ima u planu napraviti informacijski sustav kojim će se pratiti tijek od kupnje do korištenja pesticida na polju.

"Možemo s poprilično velikom vjerojatnošću pretpostaviti da je došlo do trovanja zbog nedopuštenog korištenja pesticida, ali to je pitanje bolje uputiti dalje nadležnim institucijama. Ako se zna tko je koristio zabranjeni pesticid, a zna se, logična bi bila i kaznena prijava", izjavila je.

Također, obavljen je i sastanak u Ministarstvu gdje je pčelarima obećano da će prvo dobiti odštetu zbog izgubljene dobiti.

Dobili laboratorijski nalaz, ali i dalje ne znaju zbog čega je uginulo 60 milijuna pčela

Podsjećamo, u samim pčelama, doduše, nisu pronađeni tragovi zaštitnih sredstava, no ljutiti vlasnici tvrde kako je svemu tome kriva prekasno obavljena analiza. "Mi smo prvi u Hrvatskoj koji smo imali takav pomor i nije se znalo što treba učiniti. Svi su rekli, to su mala bića, to nije bitno, ali kad je to sve izašlo van, bilo je prekasno", komentirao je Željko Trupković iz Udruge pčelara Međimurske županije "Agacija".

Kupovina pesticida bez važeće iskaznice?

Da je potrebna veća kontrola, jasno kazuje i naš jučerašnji tekst da se u poljoprivrednim ljekarnama često nestručnim osoba prodaju pesticidi na što je upozorio poznati agronom mr.sc. Marijan Tomac. Kako nam je rekao, često mu zbog toga poljoprivredni proizvođači kažu da im je za tečaj o održivoj uporabi pesticida glupo utrošiti novce

U poljoprivrednim ljekarnama prodaju pesticide i nestručnim osobama!?

"Osoba koja prodaje sredstvo treba pružiti krajnjem korisniku savjet i upute za pravilnu uporabu sredstva za zaštitu bilja te upute za siguran rad sa sredstvima za zaštitu bilja te druge relevantne informacije. Obavezno mora provjeriti ima li kupac odgovarajuću iskaznicu, ako kupuje sredstvo za zaštitu bilja koje je namijenjeno profesionalnim korisnicima ili korisnicima za profesionalnu primjenu. 

Ako nema valjanu iskaznicu ne smije prodati takvoj osobi sredstva za zaštitu bilja, jer ponavljam ona spadaju u kategoriju opasnih otrova“, naglasio je Tomac.


Tagovi

Pomor pčela Međimurje Pesticidi Marija Vučković Kontrola Odšteta


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]