• Spasimo pčele!
  • 17.05.2019. 07:30

Komisija registrirala inicijativu "Spasimo pčele!"

Ako inicijativa u godinu dana prikupi milijun potpisa iz najmanje sedam različitih država članica, Komisija će morati reagirati u roku od tri mjeseca.

Foto: Depositphotos/DarioSz
  • 1.405
  • 404
  • 0

Europska komisija jučer je odlučila registrirati europsku građansku inicijativu pod nazivom "Spasimo pčele! Zaštita bioraznolikosti i poboljšanje staništa kukaca u Europi". Organizatori pozivaju Komisiju da "donese propise za održavanje i poboljšanje staništa kukaca, pokazatelja očuvanosti okoliša".

Građanska inicijativa usmjerena je na određivanje sljedećih obveznih ciljeva: "promicanje bioraznolikosti kao općeg cilja zajedničke poljoprivredne politike; drastično smanjenje upotrebe pesticida, potpuna zabrana štetnih pesticida i reforma kriterija prihvatljivosti; promicanje strukturne raznolikosti poljoprivrednih krajobraza; učinkovito smanjenje količine hranjivih tvari (npr. Natura 2000); učinkovito utvrđivanje područja očuvanja; jačanje istraživanja i praćenja te poboljšanje obrazovanja."

EU na temelju Ugovora može poduzeti pravne mjere u područjima kao što su unutarnje tržište, poljoprivredna politika te zaštita javnog zdravlja i kvaliteta okoliša. Komisija stoga smatra inicijativu pravno dopuštenom i odlučila ju je registrirati. Komisija u ovoj fazi još nije analizirala meritum inicijative.

Treba prikupiti milijun potpisa iz najmanje sedam različitih država članica

Inicijativa će se registrirati 27. svibnja 2019., čime će započeti jednogodišnji proces tijekom kojega će organizatori prikupljati potpise potpore. Ako inicijativa u godinu dana prikupi milijun potpisa iz najmanje sedam različitih država članica, Komisija će morati reagirati u roku od tri mjeseca. Komisija može odlučiti da će postupiti po zahtjevu iz inicijative ili da neće, a u oba slučaja svoju odluku mora obrazložiti.

Ako europsku građansku inicijativu nakon njezine službene registracije podrži najmanje milijun građana iz barem četvrtine država članica EU-a, oni mogu pozvati Europsku komisiju da predloži pravni akt u područjima u kojima za to ima ovlasti.

Predložena mjera dopuštena je ako ne izlazi očito iz okvira ovlasti Komisije da podnese prijedlog pravnog akta, ako nije očito uvredljiva, isprazna ili uznemirujuća te ako nije očito u suprotnosti s vrijednostima Unije.


Izvori

EC Europa


Tagovi

Spasimo pčele Građanska inicijativa Europska komisija Zabrana pesticida


Autorica

Karolina Rastija

Karolina je magistrica agroekonomike sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savjete dijeli i sa čitateljima Agrokluba!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Izabrali smo 10 finalista #mojepovrće

Dragi naši. Žiri Agroklub odradio je težak posao i izabrao 10 finalista igre #mojepovrće. Deset naj su: Marija Balog  Filipa Beroš Marina Buk Elvis Horvatinović Dragana M...

Pročitaj cijelu bilješku