Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Broj košnica
  • 19.05.2023. 15:00

Koliko milijuna košnica ima EU? Jedna zemlja prednjači

U 2020. je zabilježeno 8,1 milijun košnica. U Eurostatu ističu da je ovo samo dio ukupnog broja, jer popis poljoprivrede bilježi samo košnice na farmama

Foto: Depositphotos/Kerkezz
  • 3.039
  • 159
  • 0

Europska komisija je još u travnju odgovorila na inicijativu europskih građana "Spasimo pčele i poljoprivrednike!" navodeći da je prioritet usvojiti i na vrijeme provesti prijedloge o održivoj uporabi pesticida i obnovi prirode. Prepoznata je važnost oprašivača u poljoprivredi kao ključnog sredstva za osiguranje prehrambene sigurnosti EU-a u borbi protiv gubitka bioraznolikosti. 

Puno je više od 8,1 milijun košnica?

U Europskom statističkom uredu, Eurostatu, su povodom Svjetskog dana pčela, kojega obilježavamo sutra, 20. svibnja, objavili podatke o broju košnica na farmama EU. 

Smanjiti upotrebu pesticida za 80 posto do 2030. - stigao odgovor Komisije

Prema njihovim podacima, u 2020. ih je bilo 8,1 milijun. Ističu da je ovo samo dio ukupnog broja, jer popis poljoprivrede bilježi samo košnice na farmama. Naime, u nekim zemljama, poput Njemačke, košnice se ne smatraju dijelom farmi. 

Rumunjska prednjači 

Na nacionalnoj razini, Rumunjska ih je imala 1,5 milijuna, više od bilo koje druge zemlje EU-a. Italija i Grčka broje dodatnih 1 milijun, a Španjolska i Bugarska, svaka po 900.000 te Portugal sa 700.000 imaju sljedeći najveći broj košnica na farmama. 

Izvor: Eurostat

Pčele se drže u cijeloj EU, a oprašuju širok raspon usjeva koji se uzgajaju kako u toplijim, tako i hladnijim podnebljima. U svom priopćenju navode kako su ovi oprašivači u stanju preživjeti hladniju klimu prezimljavajući u svojim košnicama, trošeći zalihe meda.

Broj po regijama

Najveći broj košnica na farmama u bilo kojoj regiji pronađen je u španjolskoj regiji Extremadura (300 220), a slijedi je portugalska Norte (257 040). 

Broj košnica po regijama potražite na interaktivnoj karti na ovom linku 

Rumunjska regija Nord-Vest (250 510) zabilježila je treći najveći broj. 


Tagovi

Broj košnica Košnice EU EU pčelarstvo Košnice na farmama Rumunjska Zaštita pčela


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.