Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Školski medni dan
  • 16.12.2019. 13:20
  • Vukovarsko-srijemska, Vukovar

Kod njih je školski medni dan - svaki dan!

Grad Vukovar omogućio je svojim osnovnim školama svakodnevnu konzumaciju meda. Imaju li želju za slatkim, djeca mogu sići u boravak i uzeti si na prepečenom kruhu meda. Isto tako konzumiraju ga u toplim napitcima kao što su mlijeko i čaj.

Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
  • 958
  • 86
  • 0

Čak 822 škole diljem Hrvatske, 35.806 učenika prvih razreda te 231 odabran pčelar, sudjelovali su ove godine u Školskom mednom danu s hrvatskih pčelinjaka. Program je to Ministarstva poljoprivrede kojim se educira djecu o važnosti konzumiranja meda i njegova uključivanja u prehranu, a jednako tako osigurava bolje pozicioniranje domaćih pčelara na tržištu.

Grad Vukovar je, pak, omogućio svim svojim osnovnim školama svakodnevnu konzumaciju meda. Projekt se pokazao odličnim i provodi se od prošle godine. Od početne nesigurnosti kod djece, hoće li uopće uzeti med koji im je svakodnevno u školama "na izvolite", med im je postao zamjena za slatkiše i nezdravu hranu. Ako imaju želju za slatkim kako bi im se podigla energija, djeca imaju mogućnost sići u boravak i uzeti si na prepečenom kruhu meda. Isto tako konzumiraju med i u toplim napitcima kao što su mlijeko i čaj.

Vukovarski pčelar Franjo Surop rekao je da je dobro da djeca konzumiraju domaći med. “Kao Udruga pčelara Vukovar 91' ušli smo u program s Gradom i sa školama i dječjim vrtićima tako da sva djeca jedu naš domaći med. Ovo je prva generacija koja je došla iz vrtića, konzumirala je naš med i to nastavlja u školama. Svako je dijete sad dobilo po jednu staklenku meda naših pčelara koji su nositelji markice "med s hrvatskih pčelinjaka".

Projekt je ujedno mjerljiv tako da će se pratiti i vidjeti koliko će djeca izostajati manje iz škole radi zdravstvenih problema kao što su prehlada, gripa…

Predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza Željko Vrbos pojasnio je da su sve škole pozvane da se uključe u taj nacionalni projekt. "Prošle smo godine za ovu namjenu koristili 36.000 staklenki meda. Svi zainteresirani pčelari mogu sudjelovati u tom projektu. Osnovni je cilj da domaći pčelari plasiraju med na domicilnom području. Nisu to velike količine, no nama je u većem interesu da se plasira domaći med. Za prošlu je godinu Ministarstvo poljoprivrede izdvojilo milijun i pol kuna za projekt u kojem je sudjelovalo preko 400 pčelara". 

U Vukovaru je na Školskom mednom danu u  Osnovnoj školi Antuna Bauera bila i ministrica poljoprivrede Marija Vučković. “ Izmijenili smo pravilnik na način da se vidi koji med je miješan, koji je med isključivo hrvatski. Bolje se raspoznaje i kvaliteta i porijeklo što se tiče naše zemlje, što se tiče meda iz EU i što se tiče meda iz trećih zemalja", rekla je ministrica.

Med koji se daruje učenicima prvih razreda osnovnih škola zapakiran je u nacionalnu staklenku za med koja je uvedena od prošle godine. U njoj se nalazi isključivo med proizveden na hrvatskim pčelinjacima, označen naljepnicom i jedinstvenim serijskim brojem, putem kojeg svatko može provjeriti koji je pčelar, gdje i kada proizveo taj med.

Kako je to sve izgledalo, možete pogledati u videu:


Tagovi

Školski medni dan Grad Vukovar Ministarstvo poljoprivrede Pčelari Nacionalna staklenka za med Osnovne škole


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com